A bio burgonya termesztéséhez fontos lenne olyan fajtákat választanunk, melyek jól illeszkednek az ökológiai gazdálkodás körülményeihez és egyúttal tetszetősek a fogyasztók számára is. Továbbá a gazdák szempontjából fontos az is, hogy léteznek olyan hazai nemesítésű ellenálló fajták, melyek több éven át, a vírusos leromlás veszélye nélkül visszavethetők. Ezek a rezisztens fajták ma már köztermesztésben vannak, de használatuk még nem terjedt el széles körben, így a bioburgonya termesztők között sem. Kipróbálásuk céljából indítottuk el a bioburgonya fajta-összehasonlító on-farm kísérletünket.

2012. március elején tartottuk az első, bioburgonya-termesztés kérdéskörét taglaló, több témára kiterjedő műhelytalálkozónkat, melynek keretében a résztvevő gazdálkodók megismerhették a Keszthelyi Burgonyakutatási Központ által nemesített, biotermesztésbe ajánlott rezisztens fajtákat. A találkozón megállapodtunk abban, hogy az érdeklődő gazdák kipróbálják a 6 rezisztens fajtát az idei termesztési szezonban, minimum 12 négyzetméternyi, esetenként nagyobb felületen, attól függően, hogy a kísérlet hogyan illeszkedik a gazdaság szerkezetébe. Kontroll fajtának a Desirée-t választottuk.

Összesen 13 gazda vállalkozott a kísérletre az ország 6 különböző jellegű körzetében. Fontos tudni, hogy a fajták kipróbálása nem szigorú kísérleti elrendezésben (kisparcellás, több ismétléses elrendezésben) történik, hanem üzemi jelleggel, a biogazdaság napi életébe illeszkedve.

A tenyészidő során a gazdák feljegyzik a különböző kezelések időpontjait, a fitoftóra fertőzésekkel kapcsolatos megfigyeléseket és a termésmennyiséget. Igény mutatkozott arra, hogy a nyár folyamán meglátogassuk egymás gazdaságát, lehetővé téve ezúton is a gazdák közötti közvetlen tapasztalatcserét. A terepbejárás során megvizsgálhatjuk majd a különböző körülmények között élő fajták jellegzetességeit, teljesítményét. A betakarítás után megvizsgáljuk a gumók küllemét és egészségi állapotát.

Tervbe vettük a következő, őszi műhelytalálkozót is, az idei tapasztalatok megosztása és a következő évi kísérletek megtervezése céljából.  A fajták gumóit terveink szerint sütési és főzési teszteknek is alávetjük, és kóstoltatást is tartunk. Az eseményre a kísérletben résztvevő gazdák mellett meghívjuk a kereskedelem és a fogyasztók képviselőit is.

Ősszel, a kísérletek zárása után az idei on-farm tapasztalatokat összefoglaljuk egy közös publikációban, mely reményeink szerint segítséget nyújt a biogazdálkodók szélesebb körének is a termőhelyi adottságoknak megfelelő fajtaválasztáshoz.

A terepi fajtavizsgálatokkal párhuzamosan készül egy szakmai kiadvány a bioburgonya termesztéséről. A svájci FiBL által kiadott, internetről letölthető német nyelvű kiadvány szövegét átdolgoztuk és a márciusi műhelytalálkozó résztvevőivel együtt a hazai körülményekhez igazítottuk. Ez a magyar nyelvű termesztéstechnológiai kézikönyv az ÖMKi honlapjáról ingyenesen letölthető, illetve a nyomtatott változat 900 Ft-os áron megrendelhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. " mce_' + path + '\'' + prefix + ':' + addy89304 + '\'>'); document.write(addy_text89304); document.write('<\/a>'); //-->\n Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A kísérletben részt vevő fajták: Balatoni Rózsa, Katica, Hópehely, White Lady, Vénusz Gold, Démon (a fajtajellemzések letölthetők a Burgonyakutatási Központ honlapjáról.

Az on-farm kísérletben résztvevő partnereink 2012-ben:

 • Erdődi Imre (Hajdúhadház), Erdődi Biokert
 • Fehér Gabriella (Isaszeg), magángazdaság
 • Gódor Antal (Galgahévíz), Gódor Bio Kertészet
 • Hajosovics György (Székelyszabar), magángazdaság
 • Járosi Adrienn – Kovács Gergely (Székesfehérvár), Két Kuvik Biogazdaság
 • Kiss Kálmán Tibor (Kiskunfélegyháza), magángazdaság
 • Kordás Róbert (Kiskunhalas), RobioFarm Kft.
 • Kovács Erzsébet (Gödöllő), magángazdaság
 • Kovács Levente (Szakály), magángazdaság
 • Matthew Hayes (Zsámbok), Naspolyafa Kft, Nyitott Kert
 • Mondel István (Gödöllő) GAK Kft.
 • Tóth Ferenc (Szada, Isaszeg), SZIE MKK Növényvédelmi Intézet
 • Zöld Edit (Szada), biodinamikus őstermelő

A német nyelvű bioburgonya termesztéstechnológiai kiadvány (Bioland – KÖN – Bio Austria – FiBL – vTI [2010]: Biokartoffeln Merkblatt) letölthető itt.