A kenyérgabona termesztése évezredes hagyománnyal rendelkezik. A jó minőségű étkezési gabonák a hazai szántóföldi termesztés legfontosabb exporttermékei. Így van ez az ökológiai gazdálkodáson belül is, ahol jelenleg közel 20 ezer hektáron termesztenek biogabonát. A termés mintegy felét az őszi búza és a tönkölybúza teszi ki. Mindkét faj kiemelkedő sütőipari és táplálkozás-élettani minőségre képes, emiatt keresett árucikk a külkereskedelemben is, elsősorban Nyugat-Európában. Többek között ez is indokolja, hogy kiemelten foglalkozzunk e gabonafélék ökológiai termesztéstechnológiai fejlesztésével, igyekezzünk a felmerülő termesztési problémákra megoldásokat találni és növelni a minőségi termesztés hatékonyságát.

A 2012-ben indított kutatásunk célja, hogy egzakt kísérleteken keresztül vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, melyekkel a termésbiztonságot és a minőséget kedvező irányban befolyásolhatjuk, csökkentve ezzel a szélsőséges évjáratok kedvezőtlen hatásait is.

Széles körben ismertek a különböző – a hozam fokozása mellett a minőség javítására is ajánlott – növénykondicionáló készítmények, melyek ökológiai gazdálkodásban engedélyezettek és lombtrágyaként is használhatóak. Ezen készítmények már több, az általános engedélyezésükhöz szükséges konvencionális kisparcellás kísérletben bizonyították, hogy képesek a termést növelni és/vagy a minőséget fokozni, továbbá a növény kondícióját és ellenálló képességét javítani. Az ökológiai gazdálkodásban való alkalmazásuk hatékonyságát azonban mindeddig nem vizsgálták kiterjedten. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy fókuszba állítjuk a kereskedelemben kapható, ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növénykondicionálók készítménycsoportjait, és megvizsgáljuk az étkezési gabonán nyújtott teljesítményüket.

Kísérleteinkben egyrészt arra kerestük a választ, hogy az adott növénykondicionáló szerrel valóban növelhető-e a termés beltartalmi értéke? A beltartalmi érték alatt a szokásos gyakori átvételi minőségi paramétereket jelző tulajdonságokat értjük, mint a fehérjetartalom, a sikér, vagy az esésszám. Vizsgáltuk továbbá a Fuzárium fajok által termelt mikotoxin termelődést, hiszen ez is egy minőségi kifogásra okot adó tényező. A kezelések hozamra gyakorolt hatását is értékeltük.