b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_img_1204.jpg

A biotermékek értékesítési lehetőségeit feltáró program-sorozatunk részeként 2012. június 21-én rendeztük meg az első biogazdálkodóknak szóló információs találkozót a termelői csoportok nyújtotta lehetőségekről. A rendezvény a Mezőtúri Főiskola Ökológiai Tangazdaságában zajlott, ahol Tar Mihály, a tangazdaság vezetője és Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket: a környékbeli ökológiai gazdálkodókat, öko-szaktanácsadókat, érdeklődő fiatal gazdákat, feldolgozókat és kereskedőket.

A program során a résztvevők Barta Istvántól, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárpiaci Főosztály, Termelői Szerveződések Osztálya munkatársától első kézből értesülhettek a termelői csoportok által kínált piaci lehetőségekről és támogatásokról. Majd Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet ügyvezetője számolt be a békéscsabai illetőségű termelői csoportjuk kialakulásáról, nehézségeiről és sikeres működéséről, ezzel hiteles képet adva egy létező értékesítési együttműködés életéről. Az előadások után a résztvevők megoszthatták egymással a termelői/értékesítési együttműködések kapcsán szerzett tapasztalataikat, és kérdéseket tehettek fel az előadókhoz és az ÖMKi munkatársaihoz.

Az élénk eszmecsere során körvonalazódott, hogy a termelői együttműködések egyik legnagyobb gátja a bizalomhiány, ami részben a biogazdák elszigeteltségéből adódik, azaz abból, hogy kevéssé ismerik egymást. Sokszor egymástól távol is gazdálkodnak, ami külön megnehezíti a kapcsolattartást. Másik fontos probléma, hogy a gazdáknak a mindennapi munka mellett nem jut ideje az együttműködések megszervezésére, koordinálására és irányítására. Szükség van tehát az informáló-katalizáló rendezvényekre, melyek lehetőséget adnak a találkozásra és a kooperáció kialakítására. Ez a visszajelzés megerősítette eddigi tapasztalatunkat, miszerint erős igény mutatkozik a gazdák találkozását elősegítő információs rendezvényekre, és egyben ki is jelölte a programsorozat következő állomását. Július 5-én Hajdúnánáson, a Polgármesteri Hivatal együttműködésével megtartjuk a második termelői csoportokról szóló információs találkozót.

A mezőtúri és a hajdúnánási rendezvény főszervezői Tarnai Mária és Földi Mihály, akiktől az érdeklődők bővebb információt is kaphatnak a programról.