A biotermékek értékesítési lehetőségeit feltáró program-sorozatunk következő állomása 2012. július 7-én Hajdúnánás volt, ahol a környékbeli biogazdákkal vizsgáltuk meg a termelői csoportok nyújtotta lehetőségeket. A házigazda Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere -maga is ökológiai gazdálkodó- volt, aki a nap indításaként köszöntötte a találkozó résztvevőit, és bemutatta a várost.

Dr. Drexler Dóra köszöntőjét követően -az előző találkozóhoz hasonlóan- Barta István, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztály Termelői Szerveződések Osztályának munkatársa és Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet ügyvezetője ismertették a termelői csoportok alakításának, működtetésének gyakorlati részleteit, valamint bemutatkozott Karczub János, aki Hajdúnánáson vezet termelői csoportot.

Az előadásokat követő eszmecseréből kitűnt, hogy a résztvevők az előző, mezőtúri találkozó vendégeihez hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek az együttműködésekről.

Hajdúnánáson is általában kedvezően álltak hozzá az ökogazdálkodók az együttműködéshez, itt is már létrejöttek pozitív kezdeményezések, ezek mellett azonban a bizalom és az együttműködés megszervezésének technikai és tudásbeli részletei vetették fel a legnagyobb kérdőjeleket. Problémásnak látszik jelenleg az, hogy elsősorban kistermelők csatlakoznának, akik jelenleg nem rendelkeznek olyan tőkével, ami egy új termelői csoport raktározási, logisztikai, piacszervezési feladatait alátámaszthatná. Egy-egy kisebb gazdaságban nincs kapacitás figyelni a piacot, ami pedig változik. A kereslet hirtelen változásaira a kisebb termelők önmagukban nem tudnak jól reagálni, hiszen minden erejüket a termelésre fordítják. Így nagy az egyes termelők kiszolgáltatottsága a piaccal, felvásárlókkal szemben. Ezért szükség volna a szerveződés egy magasabb szintjére, hogy jobban felmérhessék a piac várható igényeit, és ennek megfelelően tervezhessék a termelésüket.

 Adamcsik László és Karczub János tapasztalatai, amiket megosztottak a találkozón, megmutatták, hogy ezek az akadályok nem leküzdhetetlenek, a Csabai Raktárszövetkezet 9 alapító tagja például kezdetben bérelt raktárakkal dolgozott, és az évek folyamán, a szövetkezetben képződött profitot visszaforgatva fejlesztették az infrastruktúrájukat.

 További kérdés volt, ami biotermékek esetében külön hangsúlyt kap: a tisztaság és minőség biztosítása. A mezőtúri találkozó egy német vendége elmondása szerint ez máshol is probléma, a németországi bio szövetkezetek a külön szállítmányban érkezett terményt csak alapos minőségellenőrzés után öntik a közös tárolóba.

 E kérdések nem tartották vissza a résztvevőket attól, hogy nyitottan álljanak a közös gondolkodás folytatásához. Az ÖMKi úgy tervezi, hogy egy harmadik (feltehetőleg dunántúli) találkozót követően segíti az érdeklődő biogazdákat a szerveződében, helyszínnel, szervezőmunkával, szaktudással.

 A mezőtúri és a hajdúnánási rendezvény főszervezői Tarnai Mária és Földi Mihály, akiktől az érdeklődők bővebb információt is kaphatnak a programról.

 

Videók az eseményről: