b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_biofach171.jpgA világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő bio-szakvásárán, a BioFach-on, idén február 15-18. között több mint 50.000 látogató vett részt. 88 ország 2785 kiállítója fogadta az érdeklődőket. Németország, mint az év kiemelt országa, „Innováció és felelősségvállalás” mottóval inspirálta a nemzetközi bio-szektort, valamint különleges pavilonokat és hangulatot hozott a vásári forgatagba. 

Az ÖMKi hatodik alkalommal szervezte meg a Közép- és Kelet-Európai öko ágazati szekciót, melynek idén fő témája a térség országaiból történő beszerzési lehetőségek voltak. Az előadók sorát az ukrán Agrárpolitika és Élelmiszer Minisztérium miniszter-helyettese, Olga Trofimtseva kezdte, őt a lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól Michal Rzytki, a cseh Bioinstitut-tól Andrea Hrabalová a FiBL ukrán ökológiai piacfejlesztési projektcsapatától Toralf Richter, és az ÖMKi-től Drexler Dóra követte. Az eseményt a svájci FiBL igazgatója, Prof. Dr. Urs Niggli moderálta. A több mint 40 fős nemzetközi közönség élénken érdeklődött a térség országainak ökogazdálkodási fejlődéséről, piaci lehetőségekről. Az előadások szöveges összefoglalója angol nyelven itt tölthető le. Az előadások diái itt érhetőek el: CZ, UA, HU, PL

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_biofach172.jpgIdén is bemutatták a FiBL és az IFOAM EU közös kiadványát, a világ ökogazdálkodási statisztikáit tartalmazó kötetet, mely a következő linkről letölthető: The world of organic agriculture. Ebből kiderül, hogy az ökológiai termékek piaca Európában 13%-kal nőtt 2015-ben. A bio területek nagysága is növekedett – bár kevésbé, mint a piac mérete – az Európai Unióban: a mezőgazdasági területek 6,2%-a ökológiai művelésű. Arányában a legmagasabb százalékot továbbra is Liechtenstein (30,2%), Ausztria (21,3%) és Svédország (16,9%) ökoterületei jelentik.

A magyar kiállítók az eddiginél nagyobb területen és szebb megjelenéssel vehettek részt a kiállításon. Az AMC szervezésében 16 magyar cég jelent meg a közösségi standon. A magyar biotermékek közül a teljesség igénye nélkül említjük a bio gombát, kölesgolyó termékeket, száraztésztát, gyógynövényeket, gyümölcsleveket és hidegen préselt olajokat. A paletta tehát szerencsére egyre szélesedik!

A következő BIOFACH időpontja: 2018.02.14-17.