b_200_150_16777215_00_images_rsz_img_20150721_123401.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által szervezett és koordinált paradicsom on-farm kutatásunk keretében gyakorló biogazdákkal együttműködve 2012 óta tájfajták termesztéstechnológiai és gasztronómiai értékelésével foglalkozunk az ország több régiójában. Idei rendezvényünk célja az volt, hogy bemutassuk a gazdaságok ökológiai paradicsomtermesztési tapasztalatait, technológiai gyakorlatát és a rendezvénynek helyt adó két kertészetben futó kísérleteket. További cél volt a tájfajta paradicsomtermesztéssel kapcsolatos elmúlt három évben végzett gyakorlatközpontú kutatások eddigi eredményeinek ismertetése, megvitatása. Idén 2015. július 21-én délelőtt Pető Áron és Bangha Renáta szigetmonostori Közösség Által Támogatott (AMAP) biokertészetében jártunk, a délutánt pedig ebéddel összekötve a Háromkaptár Biokertben, Tahitótfaluban töltöttük.

A program során Cseperkálóné Mirek Barbara köszöntötte a résztvevőket és ismertette az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatatásának menetét, eddigi történetét, eredményeit és együttműködéseit. Bemutatta az ÖMKi legújabb kiadványát, A paradicsom ökológiai termesztése című technológiai füzetet, mely két év szakmai munkássága eredményeként jött létre.

Pető Áron ezután bemutatta gazdaságát, ismertetve a közösség által támogatott mezőgazdaság fogalmát és működését. A szigetmonostori gazdaság működését a közösség előre finanszírozza. Az év folyamán megtermelt termény pedig teljes egészében a közösségben kerül szétosztásra heti rendszerességgel. Erről a típusú értékesítési rendszerről további részleteket A közösség által támogatott mezőgazdaság c. kiadványunkban olvashatnak.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_img_20150721_163046.jpgPető Áron megosztotta a gazdaságban bevált tápanyag-utánpótlási gyakorlatot, magbeszerzést, palántanevelést és az ápolási munkák kivitelezését is. A gazdaságban a tápanyag-utánpótlás istállótrágya bedolgozásával kezdődik, majd a növények ültetésekor granulált szerves trágya kerül a palánták alá. A virágzás kezdetétől csepegtető öntözőrendszer segítségével, oldott formában juttatják ki a tápanyagokat.

A paradicsom esetében fogott magokból, saját fűtött palántanevelőben állítják elő a biogazdaság palántáit, melyeket április közepén ültetnek ki fűtetlen fóliába. Az ápolási munkáknál a legnagyobb nehézséget a tájfajták folyamatos kacsolása és levelezése jelenti. A növényvédelem gerince a folyamatos réz- és kénhasználat.

 

Pető Áron ismertette a bevásárló közösség paradicsommal kapcsolatos elvárásait és igényeit is. Előadásában kiemelte, hogy ez az egyik legfontosabb termény a gazdaságában, mindenkinek van ezzel kapcsolatosan véleménye, igénye, elvárása. A közösség tagjai nagyon szeretik a paradicsomban a változatosságot, kedvenceik a nagy szemű tájfajta paradicsomok, és nem igénylik a hagyományos kerek, közepes méretű, kemény bogyójú fajtákat.

A gazdaság megtekintése során az ÖMKi hajtatott tájfajta paradicsom kísérletét is megismerhették a résztvevők, mely a BCE-KeTK Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék, valamint a SZIE-MKK Növényvédelmi Intézet együttműködésében, Reiter Dániel PhD kutatásnak keretében valósul meg.

Mindezek után Dr. Pap Zoltán (BCE-KeTK Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék munkatársa) az ÖMKi posztdoktori ösztöndíj keretében végzett gyógynövény-ázalékos tápanyag-utánpótlási kutatásának részleteit osztotta meg az érdeklődőkkel. Beszélt továbbá az alaptrágyázás és fejtrágyázás fontosságáról, kiemelve, hogy az ökológiai gazdálkodásban mindig a talaj adottságait, a növény igényeit és a kiválasztott technológiát (extenzív/intenzív, hajtatás/szabadföld) felmérve kell megtervezni a tápanyagok utánpótlását.  

A Háromkaptár biogazdaságban helyi alapanyagokból készült ízletes vegetáriánus ebédet költhettünk el, mely után Vukovich Daniella bemutatta a gazdaságot, elmesélte a Háromkaptár történetét és a gazdaságot körbejárva bemutatta az ÖMKi és az egyetemek együttműködésében megvalósuló tájfajta kutatás szabadföldi kísérleteit.

Dr. Divéky-Ertsey Anna a BCE-KeTK Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék paradicsom kutatásának szakmai történetét, irányát és eredményeit ismertette. Majd Csambalik László, a tanszék munkatársa beszélt hároméves tájfajta paradicsom beltartalmi kutatásáról. Őt Reiter Dániel PhD hallgató követte, aki bemutatta a terepi kutatás részletes felépítését.

Ezt követően megkezdődött a kerekasztal beszélgetés, ahol a gazdálkodóknak és a szakma képviselőinek nyílt lehetősége megosztani a fajtákkal szerzett tapasztalataikat, elmondani jövőbeli elképzeléseiket, megkeresni az együttműködési lehetőségeket a kutatással. Ennek eredményeként felmerült egy tájfajta paradicsommagokat ismertető és cserékre lehetőséget adó weboldal fejlesztése, az on-farm kutatás informatikai hátterének fejlesztése, valamint a tájfajták professzionális fenntartásának kérdésköre is.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_img_20150721_095512.jpgA rendezvényen lehetőséget adtunk 22 paradicsomfajta (bejegyzett és tájfajta) összehasonlítására és kóstolására, melynek eredményei ITT olvashatóak.

A rendezvény előadásaiból készült kivonatok itt olvashatók:

 

Video:

https://vimeo.com/134313149