b_200_150_16777215_00_images_0001.jpgÖkológiai gazdálkodás 2015-2020: Fejlesztési és együttműködési lehetőségek” címmel szakmai rendezvényt tartott az ÖMKi 2015. október 20-án, Budapesten. A tapasztalt és kezdő biogazdálkodók, valamint a Vidékfejlesztési Program (VP) megalkotásában és végrehajtásában résztvevő szakemberek közreműködésével lezajlott eseményen négy előadás keretében adtunk tájékoztatást az elkövetkezendő időszak ökológiai gazdálkodók számára ígéretes fejlesztési forrásairól. A szakmai nap délutánján a termelők műhelymunka keretében osztották meg szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos tapasztalataikat és információikat.

A 2015. december 7-ig benyújtható „ökológiai gazdálkodás támogatása” kiírás keretében országos szinten közel 60 milliárd forint terület alapon igényelhető normatív támogatásra pályázhatnak azok a gazdálkodók, akik már jelenleg is ökológiai gazdálkodást folytatnak, vagy akik vállalják, hogy 2016. január 1-től belevágnak az ökológiai gazdálkodásba. Az rendezvényen elhangzott előadásanyag itt elérhető.

A következő néhány hónapban jelentős fejlesztési források válnak elérhetővé a kertészettel és állattartással kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztés valamint a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztés területén is. A Miniszterelnökség munkatársának ebben a témában tartott előadása itt található.

A 2015-2020-as időszakban a VP keretében induló Rövid Ellátási Lánc (REL) Tematikus Alprogram keretében termelői együttműködésen alapuló értékesítési formák megerősítését és azok önfenntartó működtetésének kialakítását célozza. A program keretében a legalább 5 termelőből álló csoportok akár 90%-os támogatási intenzitással valósíthatják majd meg közösen kidolgozott üzleti tervüket. A REL program részleteit bemutató előadás itt érhető el.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_0002.pngAz Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretében Agrár-Innovációs Operatív Csoportok létrehozására és működtetésére lesz igényelhető pályázati forrás gazdálkodók, kutatók és gyakorlati szakemberek részére a mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás és erdészet területén. A program célja a kutatás és a gyakorlat közötti szakadék áthidalása, az innovatív szakmai megoldások gyakorlatba történő átültetésének elősegítése. A rendezvényen elhangzott előadás itt érhető el. Az Agrár Innovációs Operatív Csoportok működése és az egész rendszer logikája gyakorlatilag megegyezik az ÖMKi 2012 óta szervezett úgynevezett on-farm kutatási hálózatának lényegével.

A program második felében az OK-NET Arable projekt keretében a jelenlevő gazdálkodók részvételével egy rendhagyó műhelymunkát tartottunk „A szántóföldi ökogazdálkodók legfontosabb aktuális kihívásai” címmel. Ennek keretében a szántóföldi termesztéssel foglalkozó biogazdák legjelentősebb termesztéstechnológiai nehézségeit gyűjtöttük össze interaktív csoportmunka segítségével. A gazdálkodók a mindannyiukat érintő szakmai nehézségeiken túlmenően megosztották egymás között az általuk ismert, az ökológiai gazdálkodás keretrendszerében sikerrel alkalmazható megoldásokat is. A 17 szakmai partner bevonásával 13 európai országban megvalósuló OK-NET Arable projekt célja az ökológiai gazdálkodás szereplői – gazdák, szaktanácsadók, kutatók stb. – közötti információcsere erősítése, az elérhető legjobb európai gyakorlatok összegyűjtése és feltárása. b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_0003.jpgA projekt során a különböző tevékenységekbe bevont biotermelőknek óriási szerepük van a gazdálkodással kapcsolatos ismeretek forrásaként és továbbadójaként egyaránt. Az OK-NET Arable projekt eredményeképpen 2018-ra célként került kitűzésre egy gazdálkodók számára könnyen elérhető online ismeretgyűjtemény létrehozása, amely képes hozzájárulni az európai biogazdák és szakemberek aktuális tudásszintjének emeléséhez és ezzel az ágazat sikerességének növeléséhez. Az ÖMKi szervezésében lezajlott műhelymunka is ehhez a folyamathoz kívánt hozzájárulni.