b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_sowap.jpg2016. május 31. és június 2. között a Magyar Tudományos Akadémián tartották a Környezetkímélő Mezőgazdálkodás és Fenntartható Földhasználat Nemzetközi Konferenciát, melyet az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság és a Szent István Egyetem közösen szerveztek meg. A konferencia honlapja innen érhető el.

A konferencia a talajkímélő földhasználati gyakorlatok, elsősorban a mélyművelés nélküli, talajtakaráson alapuló termesztés-technológiák legújabb kutatási eredményeinek adott teret. Ezen belül külön szekcióban tárgyalta az ökológiai gazdálkodás vonatkozó nemzetközi kutatási eredményeit. A téma aktualitását és jelentőségét igazolja, hogy a sarki kontinensen kívül minden földrészről érkeztek résztvevők (39 országból) a rendezvényre.

A tudományos előadás és poszter szekciókon az ÖMKi munkatársai is részt vettek. Előadás keretében mutattuk be fajgazdag szőlősorköz-gyepesítési projektünket (Dr. Donkó Ádám), valamint az ÖMKi doktori ösztöndíj-programja révén megvalósuló talajkímélő, komposzt alapú ökológiai zöldségtermesztési kísérletet (Dezsény Zoltán). Mindkét téma élénk eszmecserét váltott ki és elismerést aratott nemcsak a hallgatóság, de a European Conservation Agriculture Federation vezetősége részéről is.

Poszter formájában az ökológiai méhészetben alkalmazható varroa atka gyérítési módszerekről, ezek hazai továbbfejlesztéséről (Csáki Tamás), ökológiai burgonya-fajtatesztjeink eredményeiről (Papp Orsolya) és távérzékelésen (remote sensing) alapuló szántóföldi N-ellátottság vizsgálataink első adatairól (Dr. Drexler Dóra) számoltunk be a résztvevőknek Az ÖMKi poszterek és előadás-kivonatok letölthetők innen:

A konferencia második napját kitöltő tanulmányúton terepi körülmények között mutatták be a konferencia szervezői a környezetkímélő talajművelés kedvező hatásait a SOWAP (Soil and Water Protection) projekt keretében működő szentgyörgyvári eróziós parcellákon.