b_200_150_16777215_00_images_pari16.jpgAz idei Növényvédelmi Tudományos Napok 2016. február 16-án a Magyar Tudományos Akadémián, illetve másnap, 17-én az MTA ATK Talajtani, Agrokémiai-, és Növényvédelmi Intézetében került megrendezésre. Boziné Pullai Krisztina, az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérletéhez kapcsolódott, másodéves növényorvos hallgató (SZIE, konzulense: Dr. Tóth Ferenc egyetemi docens) agrozoológai szekcióban megosztott első hellyel megnyerte a Dr. Szelényi Gusztáv Emlék Alapítvány a „Legjobb ifjúsági előadónak” járó elismerését. Az előadás címe "Paradicsom tájfajták és kártevő együtteseik összehasonlító vizsgálata két ökológiai gazdaságban”. Szerzőtársai Reiter Dániel, Mali Katalin, Makra Máté, Cseperkálóné Mirek Barbara, Csambalik László, Divéky-Ertsey Anna, Nagy Péter, Turóczi György, Drexler Dóra és Tóth Ferenc voltak.

A kutatás egy nagyobb projekt része, amely az ÖMKi, a SZIE KETK Ökológiai Gazdálkodás és Fenntartható Rendszerek Tanszéke és a SZIE MKK Növényvédelmi Intézete együttműködésével jött létre. Közös cél kideríteni, hogy alkalmasak-e a kijelölt paradicsom tájfajták, génbanki tételek az intenzív termesztésbe vonásra ökológiai gazdálkodásban, illetve hogy az eredmények tükrében jól teljesítő, kártevőkre, kórokozókra kevésbé érzékeny paradicsom tájfajtákat tudjanak ajánlani a gazdálkodóknak. A projekt részeként mértük fel 2015-ben megjelenő kártevők, levéltetvek, gyapottok bagolylepke, gyökérgubacs-fonálférgek és a közönséges takácsatka kártételét szabadföldi és hajtatott állományban, ezen felül hetente jegyeztük a termésmennyiséget. A kísérlet során 8 folytonnövő, 1 féldeterminált és 4 determinált, igen változatos színű és alakú magyarországi paradicsom génbanki tételt vizsgáltunk az ÖMKi on-farm hálózatának két ökológiai gazdaságában, két különböző termesztési módban: a Szigetmonostori Biokertben fóliasátorban és a Háromkaptár Biokertben szabadföldön.

Csak egy olyan génbanki tétel volt, amely sokkal érzékenyebbnek bizonyult a közönséges takácsatkával szemben a többi vizsgált génbanki tételhez és a kontroll fajtákhoz viszonyítva. Összegezve a vizsgálatokat, a paradicsom génbanki tételek többsége a kereskedelmi kontroll fajtákhoz hasonló mértékben bizonyultak ellenállónak a vizsgált kártevőcsoportokkal és -fajokkal szemben. A paradicsom tájfajták még sok kutatási lehetőséget rejtenek magukban, így a kísérleteket 2016-ban is folytatjuk.