b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_fenykep2.jpg Magyar Ferenc VM tanácsadó és SZIE főtitkár felkérésére a Haszonállat-génmegőrzési Központ mellett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is részt vett 2014. június 4-én a vajdasági méhészek Magyarországi szakmai programjának szervezésében. A méhész ágazatban megszokott barátságos hangulattal kezdődött az első programpont Pilisszántón, Kutasi Tamás méhészmester méhészetében. A rutinos házigazdánál már sokféle látogató megfordult, a tévés műsoroktól az iskolás csoportokig. A gazdaságában termelés és értékesítés terén számos innovatív megoldás valósult meg. Előadásában az éves gyakorlati teendők mellett ismertette a méhészeti év aktív időszakában a Varroa atka ellen hatékonyan alkalmazott technikáját, az úgynevezett „nyári fedett fiasítás mentes állapot létrehozását”. A módszer segítségével végzett, szerves savakat alkalmazó kezelés szermaradvány mentes, ezáltal ökológiai minősítésre is alkalmas termelést tesz lehetővé. Továbbá az alternatív méhészeti termékek, mint például a szennyezésektől mentes propolisz máig kiaknázatlan lehetőségeit is elérhetőbbé teszi.

 

Kutasi tamás gazdasága 19 további méhészettel együtt részt vesz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) bioméhészeti on-farm kísérleti hálózatában, melynek alapvető célkitűzéseit és módszerét Csáki Tamás, méhészeti szakreferens ismertette. Elmondta, hogy a második éve működő kísérleti hálózatban a Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszereket vizsgálják összehasonlító kísérletben, on-farm körülmények között. Az on-farm hálózatban nem a termeléstől elkülönítetten beállított egységes családokkal, hanem üzemi jelleggel, a hazai bioméhészetek napi működéséhez illeszkedve zajlanak a kezelések, egyszerre számos helyszínen. Az első év eredményei bizakodásra adnak okot, a tesztelt kezelések mindegyike határérték alatt tudta tartani a fertőzést, míg a kezeletlen kontroll családoknál augusztusra a határérték négyszeresét is meghaladta a fertőzés. Idén új technikákat is vizsgálnak, mint például a tejsav alkalmazását.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_fenykep1.jpgAz alternatív méhészeti termékek vonalán továbbhaladva Dr. Körmendy-Rácz János, a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke tartott beszámolót a méhek és a méhészeti termékek gyógyhatásairól. Saját apiterápiás természetgyógyász praxisában a sebfertőzések, allergiás megbetegedések vagy éppen hegek kezelésére használja eredményesen az apiterápiát. Az eseményen Dr. Szabó Balázs, a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője is részt vett. Köszöntő beszédében kiemelte a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége együttműködésének szerepét a regionális versenyképesség fokozásában és az ország EU csatlakozásra való felkészítésében.

A kiegészítő vagy főtevékenységként méhészkedők számára is kihívás a gyakorlatban alkalmazható vegyszermentes méhészkedés, így a főként háztáji méhészetet gyakorló látogatók nagy érdeklődéssel fogadták az előadásokat. Az előadásokat követő kötetlen beszélgetés alkalmával kiderült, hogy az apiterápiás gyógyításnak a Vajdaságban is nagy hagyománya van.