b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_rsz_dscf0035.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és Hernádszentandrás település Önkormányzata által szervezett rendezvényen 50 fő vett részt, melyből 23 szaktanácsadó 24 fő gyümölcstermelő volt.

A rendezvényt Papp Orsolya kutatási szakreferens (ÖMKi) nyitotta meg, aki ismertette a résztvevőkkel a pályázat keretében megvalósuló együttműködési program célkitűzéseit, illetve a nap részletes programját. Dr. Drexler Dóra ügyvezető az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tevékenységének bemutatása során kiemelte az ökológiai mezőgazdaságban végzett kutatások fontosságát, a fenntartható gazdálkodás eszköztárának fejlesztését. Továbbá ismertette a hazai és európai öko termelés trendjeit.

A LEADER projekt egyik közreműködője, az Abaúj LEADER Egyesület HACS bemutatását Bratuné Bucskó Mariann munkaszervezet vezető tette meg, aki felsorolta, hogy egyesületük milyen feladatokat végzett eddig a térségben, és milyen pályázatokban nyújtott hasznos segítséget a helybéli vállalkozásoknak. Ezt követte a házigazda, Hernádszentandrás Önkormányzata képviseletében Üveges Gábor polgármester köszöntője. A település bemutatásán túl beszédében ismertette a Bioszentandrás projektet annak megszületésétől a jelenlegi állapotáig. Sikertörténete még nem ért véget, hiszen a polgármester úr a falu és a térség közösségét nagy lendülettel biztatja a további tervek megvalósítására.

A kávészünet után Dr. Kozári József a gödöllői Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ vezetője szemléletes adatokon keresztül bizonyította, hogy miért fontos a szaktanácsadói munka a gazdálkodás eredményességében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében Cseszlai István ismertette a hallgatósággal a 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitika (KAP) főbb jellemzőit és a várható agrártámogatások alakulását. Allacherné Szépkuthy Katalin ellenőr (Hungária Öko Garancia Kft.) mindenki számára érthetően bemutatta az ökológiai gazdálkodás elveit és jogszabályi környezetét, és adott útmutatást az integrált gyümölcsös termesztési rendszerről ökológiaira való átálláshoz. Az előadók a szünetekben válaszolták meg az érdeklődők kérdéseinek sokaságát.

A helyben elfogyasztott ebéd után kezdődtek a gyakorlati bemutatók:

Erdősi Bálint szaktanácsadó a gyümölcstelepítésre tervezett helyszínnek a telepítési tervet megelőző ökológiai felméréséről (klimatikai, vízrajzi adottságok, ökológiai környezet felmérése és a környezeti adottságokhoz illő gyümölcsfajok, fajták választása) szóló előadását tartotta meg rendkívül energikus és lelkesítő módon.

A résztvevők megtekintették a Bioszentandrás kertet, ahol a telepítés előtti talajvizsgálatról mesélt eszközbemutatóval egybekötve id. Dezsény Zoltán talajtani szakmérnök. Az előadó ismertette a talajvédelmi terv készítésének ismérveit és a talajminta-vétel módszertanát. Egyszerű talajvizsgálathoz szükséges kézi eszközök (talaj minilabor, talajfúró, talaj penetrométer, digitális talajhőmérő, talaj nedvességmérő) használatát, illetve az eredmények értelmezését mutatta be részletesen. A résztvevők érdeklődve hallgatták és örömmel maguk is kipróbálták az eszközöket a kertben.

Kolláth Péter szaktanácsadó fontos témát taglalt: a helyszín ökológiai felmérési eredményeinek összevetését a gazdasági és értékesítési lehetőségekkel. Több évtizedes tapasztalatából szűrte le az átadott jótanácsokat a termelői tevékenységet fontolgatók számára.

A délután közös eszmecserével zárult, ahol a résztvevők megfogalmazhatták kérdéseiket és kölcsönösen beszámolhattak tapasztalataikról. A visszajelzések és alakuló együttműködések alapján nagyon hasznos volt a rendezvény, a jelenlévők közül sokan jelezték a rendezvénysorozaton való további részvételi szándékukat. 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Dr. Drexler Dóra - Papp Orsolya: Az ÖMKi bemutatkozása és a projekt célkitűzéseinek ismertetése (előadásanyag.pdf, előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Bratuné Bucskó Mariann: Az Abaúj LEADER Egyesület bemutatkozása (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Üveges Gábor: Hernádszentandrás település bemutatkozása (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Dr. Kozári József: A szaktanácsadói munka jelentősége a gazdálkodás eredményességében (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Papp Gergely: A 2013 utáni Közös Agrárpolitika és a várható agrártámogatások alakulása (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Allacherné Szépkuthy Katalin: Az ökológiai gazdálkodás elvei és jogszabályi környezete (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Erdősi Bálint: A telepítésre tervezett helyszín ökológiai felmérése (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

id. Dezsény Zoltán: Telepítés előtti talajvizsgálat (előadáskivonat.pdf)

Kolláth Péter: A helyszínfelmérés eredményeinek összevetése a gazdasági és értékesítési lehetőségekkel (előadáskivonat.pdf)