Beszámoló „A továbblépés lehetőségei, konkrét együttműködések megfogalmazása”

című műhelymunkáról

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_dscf0619.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2014. szeptember 29-én fent címmel, 2012 után immár harmadik alkalommal szervezett műhelymunkát a hazai Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek gazdálkodóinak és szervezőinek.

A programra azokat a gazdálkodókat, közösségszervezőket vártuk, akik jelenleg közösség által támogatott mezőgazdasági kezdeményezést vagy ahhoz hasonló rendszereket működtetnek az országban. Az elmúlt három évben az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és az ESSRG kutatócsoport munkatársainak közreműködésével három közösségi gazdálkodók részvételével lezajlott műhelymunkára került sor. Ezen alkalmakkor a résztvevők megismerkedhettek egymással, külföldi gazdálkodókkal és kezdeményezésekkel, a témában végzett hazai kutatások tapasztalataival és eredményeivel. Ha csak egy-egy fél nap erejéig is, de lehetőség nyílt az együttgondolkodásra, a javaslatok, ötletek megosztására, az öndefiníció nehézségeinek, egyes kérdéseinek megvitatatására, a hálózatosodásról alkotott elképzelések egymással való megosztására. A műhelymunka során az eddigi együttgondolkodást szerettük volna folytatni, konkrét lépéseket megfogalmazva a közösségi mezőgazdálkodás hazai fejlődésének, illetve az abban érintett szereplők boldogulásának elősegítése érdekében.

 

A tavalyi, 2013 őszén a TVE szervezésében megtartott műhelymunkán a résztvevők részéről megerősítést nyert az együttműködés igénye többek között az oktatás, a forrásteremtés, a lobbi tevékenység, a tapasztalatcsere és az új indulók segítése tématerületeken. A francia közösségi mezőgazdasággal foglalkozó hálózat etikai kódexéből kiindulva a jelenlevők az alábbi alapelveket fogadták el legkisebb közös többszörösként az egyelőre informális, a magyar közösségi mezőgazdálkodás szereplőit magában foglaló hálózat számára:

  1. A közösségi mezőgazdálkodás szerint működő kezdeményezések betartják az ökológiai gazdálkodás elveit.
  2. A kezdeményezések biztosítják az átláthatóságot a pénzügyi és gazdálkodási kérdésekben.
  3. A gazdaságok vállalják, hogy tagjaik tudta nélkül nem hoznak be új vagy adnak tovább saját terméket. Ha más termékének a megvásárlása mellett döntenek, lehetőleg ismerős (bio)gazdálkodók, a hálózat valamely tagjának terményeit részesítik előnyben.

Idei műhelymunkánk elsődleges célja volt a legtöbb jelen levő gazdálkodót érintő, a közösség által támogatott mezőgazdálkodás hazai adaptációjából eredő strukturális nehézségek, kihívások azonosítása és megvitatása, valamint ezek mentén konkrét és reális együttműködési lehetőségek megfogalmazása, szükség esetén egy formális „platform” előkészítése. Cél volt továbbá a minden érintett számára elfogadható, önazonosítást segítő alapdokumentum megalkotásához szükséges további vélemények, javaslatok összegyűjtése.

A résztvevők újradefiniálták azokat a korábbi találkozók alkalmával már témaként megjelenő, de véglegesen nem lezárt következő kérdésekre adott válaszokat:

Mit értünk ma Magyarországon közösség által támogatott gazdaság alatt? Kik vagyunk mi, a közösség által támogatott gazdaságok szereplői? Miért dolgozunk? Mik a céljaink? Mik a közösség által támogatott gazdaságok ismérvei? Kiket érint a munkánk? Kiket célozunk tevékenységünkkel?

A nap eredményeképpen a jelen levő érintettek egyhangú egyetértésével egy minden közvetlenül érintett szereplőt magában tömöríteni képes informális hálózat megalakításáról döntöttek. A hálózat hozzájárulhat az érintettek közötti együttműködés, ill. információcsere élénküléséhez és további konkrét lépésekre nyithat lehetőséget. Elindult egy, az érintett szereplők által használt levelezőlista, ahol a gazdák a mindennapok során tapasztalatot cserélhetnek, megoszthatják egymással ötleteiket, nehézségeket a saját gazdaságukkal és közösségükkel kapcsolatban, közös beszerzéseket koordinálhatnak, információt vagy éppen terményt cserélhetnek egymással. Megfogalmazásra került további konkrét gyakorlati témák köré szervezett gazdatalálkozók, rendszeres műhelymunkák, közös tanulási alkalmak megszervezésének igénye, mint amilyen pl. a palántanevelés vagy szelíd növényvédelmi praktikák. A résztvevők rendszeres személyes találkozókkal és online kommunikációs eszközök segítségével szeretnék szorosabbra fűzni a közösségi mezőgazdaságban érintettetek közötti viszonyt, valódi aktív szakmai közösségé formálni az ágazat szereplőit. Fontos feladat az újonnan csatlakozni kívánó, a közösségi mezőgazdálkodást mint gazdálkodási formát választó termelők és érdeklődő leendő termelők, fiatalok számára tanulási lehetőség biztosítása, középtávon egy közösségi mezőgazdálkodás gyakornoki program elindítása a már tapasztalattal rendelkező gazdaságok, mint fogadóhelyek aktív részvételével. A TVE 2015-ben egy a közösségi gazdálkodás köré épülő Erasmus + projekt keretein belül az érdeklődőknek több képzést is szervez majd az ország több helyszínén gazdálkodók bevonásával.

A közösségi mezőgazdasági rendszerek jellemzően helyi erőforrásokat használnak fel és a közvetlen értékesítési forma révén megélhetést nyújtanak kisgazdaságok ezreinek Európa-szerte. A viszonylagos anyagi stabilitás és előre tervezhetőség által a családi kisüzemek, még a számukra kedvezőtlen makrogazdasági környezetben is fenn tudnak maradni, hozzájárulva ezzel a lokális léptékű ökológiai gazdálkodás és kertkultúra megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A termelő és fogyasztó között kialakuló személyes, bizalmon alapuló kapcsolat komoly társadalmi érték és szemléletformáló eszköz is. A mezőgazdaság területén a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági vetületében is példaértékű gyakorlati kezdeményezéseknek tekinthetőek. Magyarországon a közösségi mezőgazdasága fejlődés kezdeti szakaszában áll, jelenleg mintegy tíz, a közösségi gazdálkodás elvei mentén működő rendszerről tudunk.

Bővebb információ:

ÖMKi kiadvány: Közösség által támogatott mezőgazdaság - Útmutató gazdálkodóknak a rövid élelmiszerláncokról és a termelői-fogyasztói közösségek létrehozásáról

A Tudatos Vásárlók Egyesületének a közösségi mezőgazdaságról szóló információs oldala

 

Kapcsolat:

Dezsény Zoltán

kutatási szakreferens

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.