b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_aaaa.jpgSzeptember 24-én ismét gasztronómiai megmérettetésen vehettek részt on-farm gazdáink terményei. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) séfjei ezúttal a bioburgonya fajtatesztek idei terméséből ízleltek meg hét tételt (Balatoni Rózsa, Bettina, Big Rossa, Chérie, Démon, Hópehely, Tiamo). A palettát a Keszthelyi Burgonyakutató Központ egészítette ki további két fajtával (Somogyi Kifli, White Lady konvencionális termesztésből), valamint Salamon csaba nevezte a Porvai Kék nevű fajtát saját kertjéből.

A kóstolónak ezúttal is a belvárosi Lacipecsenye étterem adott helyet, ahol a krumplikat egyfelől héjastul gőzölték egészben, majd karikára vágva, só nélkül helyezték a kóstolótányérra. Másfelől félbevágva, minimális olajjal 180 fokos sütőben sütötték a burgonyákat, 20 percig vágási felülettel lefelé, majd 10 percig felfelé fordítva. A gumókon barnáspiros pörzs nem keletkezett. A sült mintasort is só nélkül kóstolta a zsűri.

 

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ részéről Polgár Zsolt igazgató, az MGE részéről Bernát Dániel, Litauszki Zsolt, Molnár Klára, Molnár B. Tamás, Salamon Csaba, Sárközi Ákos és Vomberg Frigyes kóstolt.

Az eredmény biztató. Az MGE alapító tagja, Molnár B. Tamás szerint a kategória-győztesek súrolják a világszínvonalat. Külön érdekesség, hogy a Somogyi kifli, amit ’A’ típusú, azaz saláta burgonyaként tartunk nyilván, a sült mintasorban ért el helyezést. A dobogósok:

Főzve

 

Sütve

 

- I. Démon

 

- I. Hópehely

 

- II. Hópehely

 

- II. Démon

 

- III. White Lady

 

- III. Somogyi kifli

Itt ez első két helyezett között nagyon szoros volt a verseny

 

 

Még az élbolyba sorolhatók:

  • Arany chipke
  • Balatoni rózsa

A kóstolás részletes leírását az MGE honlapján olvashatják.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_bbbb.jpg

Az on-farm mintákat

  • Üveges Gábor (Bioszentandrás) - Hernádszentandrás
  • Erdődi Imre (Er-Biosz Kft.) - Hajdúhadház
  • Siskó Sándor - Tiszasziget
  • Bodó János (Bodó Bt.) – Siklós

biztosították. Köszönjük, és gratulálunk!