b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_icoas2013_rsz_img_5146.jpgAz ICOAS 2013 hatalmas siker volt! Kezdve az Ökológiai Szakmapolitikai Csúccsal, melyre Budapesten, a Parlament épületében került sor, az Egerben tartott kétnapos tudományos ülésen keresztül, egészen az ÖMKi on-farm kutatásait is bemutató kirándulásig, az ICOAS négy napja Magyarországot a nemzetközi szakmai érdeklődés középpontjába helyezte. Az egri tudományos ülésen négy kontinens kutatói mintegy 35 szekcióban mutatták be legújabb eredményeiket, ezzel is példázva, hogy az ökológiai mezőgazdálkodás világszerte a tudományos érdeklődés homlokterébe került.

A konferencia főszervezője az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) volt, amely együttműködésben a Cseh Ökológiai Gazdálkodási Technológiai Platformmal (CTPOA) idén a Cél a fenntarthatóság – Élelmiszer biztonság, Biodiverzitás és Klímaváltozás főcímmel tartotta meg a két évenként megrendezésre kerülő ICOAS-t. A konferencia program két plenáris előadást, három párhuzamos szekció sorozatot és egy, a mezőgazdasági üzemek biodiverzitás-felmérését tárgyaló szimpóziumot tartalmazott. Ezen felül a poszter szekcióban közel 35 kutatást mutattak be a résztvevők. A tudományos ülésen összesen mintegy 120 fő vett részt.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_icoas2013_rsz_img_5162.jpgA párhuzamos szekciók „A” ága alatt az ökológiai gazdálkodók környezeti hozzáállásáról és prioritásairól, az ökológiai gazdálkodás során alkalmazható új technológiákról és a kutatást a gyakorlattal összekötő tudományos munkáról hangzottak el előadások. A „B” ág előadásai az ökológiai állattartást, ökológiai növénynemesítés és fenntartás, a fenntartható élelmiszerlánc kérdéseit, valamint az ökológiai gazdálkodók képzését járták körül. A „C” ág előadásai a gyakorlat-központú kutatás, a kockázat megelőzés, ökológiai minőség biztosítás és élelmiszer biztonság, valamint a mezőgazdasági gyakorlat javítása céljából alkalmazott fenntarthatósági felvételezések témaköreit taglalták. A résztvevők az előadások után aktív párbeszédet folytattak az előadókkal, kihasználva a személyes találkozás és a szakmai eszmecsere lehetőségét.

A nyitó plenáris ülésen a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettől (FiBL) Prof. Dr. Urs Niggli az ökológiai gazdálkodás új víziójáról beszélt. A FiBL immár 40 éve élen jár az ökológiai gazdálkodás kutatásában, de továbbra is fontosnak tartja a közvélemény és a piaci szereplők tájékoztatását és bevonását a tudományos munkába ahhoz, hogy az ökológiai termelés mindenhol meghatározó jelentőségűvé váljon. Prof. Niggli az ökológiai gazdálkodásban rejlő változatosság (diverzitás) hangsúlyozására és kutatására hívta fel a figyelmet. Továbbá a rendelkezésünkre álló hagyományos tudás és eszközök újragondolását és továbbfejlesztését sürgette annak érdekében, hogy az ökológiai ágazat továbbra is a mezőgazdaság leginnovatívabb szegmense maradjon.

Prof. Dr. Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet igazgatója a második napon tartott plenáris előadásában az ökológiai gazdálkodást érintő külső kockázatokról, azok gyakorlati következményeiről és élelmiszer biztonságot érintő hatásairól beszélt. Kiterjedt vizsgálati eredményeket mutatott be a hazai talaj- és vízszennyezési felmérésekből. Az éveken keresztül kimutatott jelentős szermaradvány értékek fényében megkérdőjelezte a szintetikus növényvédőszerek használatát. Míg az ökológiai gazdálkodás jelentősen lecsökkenti mind a termőhelyen, mind az azon kívüli élelmiszerszennyeződés esélyét – beleértve ebbe a mikotoxin szennyeződéseket is – a környezetben ott lévő szermaradványok a jövőben fokozott jelentőséget kaphatnak például az ökológiai termelésre való átállás során.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_icoas2013_rsz_img_5774.jpgA tudományos program mellett az ICOAS kulturális és gasztronómiai ajánlatát is nagy érdeklődéssel fogadták a résztvevők. Az október 9-ei üdvözlő fogadás és a péntek esti gála vacsora is lehetőséget adott az egri Gajdos Pincészet díjnyertes ökológiai borainak megízlelésére. Adorján Tamás, a cég menedzsere mindkét alkalommal hozzáértő bemutatót tartott. A csütörtök estét a vendégek a noszvaji Thummerer pincészetben töltötték, vacsorával egybekötött pincelátogatás és borkóstolás keretében.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_icoas2013_rsz_img_6212.jpgAz ICOAS szakmai kirándulással zárult, mely során a résztvevők megtekintették az ÖMKi szőlősorköz gyepesítési kísérleteit két tokaji helyszínen. A látogatás egyben lehetőséget biztosított a résztvevő pincészetek meglátogatására és az UNESCO Világörökség listán is elismert tokaji táj megismerésére. Az abaújszántói ökológiai és egyben biodinamikus tanúsítású Pendits Pincészet területén Donkó Ádám (ÖMKi) bemutatta a fajgazdag sorköztakaró növények keverékeit vizsgáló kutatást, mely jelenleg második évében jár. A tulajdonos, Wille-Baumkauff Márta, aki egyben a Vindependent családi borászati érdekképviseleti szervezet ökológiai szekciójának vezetőségi tagja, megosztotta az első hazai biodinamikus borászattá válásuk történetét és kihívásait. Lehetőség nyílt az ebéd folyamán a Pendits borok kóstolására is, majd a túra az Oremus pincészet és kísérleti helyszín megtekintésével folytatódott. Az Oremus pincészet még nem készít ökológiai borokat, azonban tesztelik az ökológiai módszereket a jövőbeli átállás megítélése céljából. Gyomszabályozás, tápanyag utánpótlás, vízgazdálkodás és növényvédelem témákban osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel a terepen.

Az ICOAS résztvevői nyomtatott kiadvány formájában is megkapták az előadás és poszter összefoglalók anyagát, mely elektronikusan is letölthető itt. A szerzők meghívást kapnak továbbá teljes cikkük leadására is, egy konferencia különszám publikálása céljából. A következő ICOAS-t 2015-ben rendezik. Helyszíne Kelet-Közép-Európa egy másik országa lesz.