b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_2013-08-28_11-49-53.jpg2013. augusztus 8-án a Budapesti Corvinus Egyetem Kísérleti Üzem és Tangazdaságában  rendeztük meg a Tájfajta paradicsomok szerepe és jelentősége a hazai ökológiai agrobiodiverzitásban című szakmai napot . A rendezvényen mintegy 30 érdeklődő , köztük 11 szaktanácsadó vett részt.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet paradicsom on-farm kutatása ebben az évben 28 gazdálkodó, a Budapesti Corvinus Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék munkatársai és a Növényi Diverzitás Központ bevonásával történik. A kutatásban 35 fajtával foglalkozunk az ország több régiójából. A rendezvényen lehetőség nyílt az eddigi tapasztalatok átadására, a gazdálkodók közötti kapcsolat elősegítésére, és az érdeklődők figyelmének felkeltésére a tájfajták kutatása iránt. A résztvevők a gazdálkodók bevonásával összehasonlíthatták  az egyes paradicsom fajtákat és szakemberek gyorstesztelő műszerekkel a hozott mintákból beltartalmi értékeket is vizsgáltak a helyszínen.

A délelőtti előadásokon sok kérdés érkezett az előadókhoz. Dr. Drexler Dóra (ügyvezető, ÖMKi) bevezetője után Cseperkálóné Mirek Barbara (paradicsom on-farm projektfelelős, ÖMKi) előadásában ismertette a tájfajta paradicsom kutatatás menetét, eddigi eredményeit. Ezt követően Czúcz Judit (biológus, Magház alapító tag) elmondta a Magház kezdeményezés lényegét és a fejlesztés alatt álló honlapjuk működésének részleteit. Csambalik László (tudományos segédmunkatárs, BCE KeTK Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék) a tájfajta fogalma és szabályozása után a paradicsomok beltartalmi vizsgálatáról és a beltartalmi értékek környezeti adottságokkal való összefüggéseiről beszélt. Kitekintésként sok gazdálkodót érdeklő előadást tartott Dezsény Zoltán (kutatási szakreferens, ÖMKi) a közösség által támogatott mezőgazdaságról, mint a tájfajták esetében is alkalmazható alternatív értékesítési módról. Az előadások után következett a 35 paradicsom tájfajta kóstolása. A fajták 6 asztalon régiónként voltak elhelyezve. A kóstolás kiértékeléséhez a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki. Az on-farm hálózatban résztvevő gazdálkodók elhozták a saját termelésű paradicsomaikat, így lehetőség volt a 35 fajtán felül még fajtán belüli összehasonlításokra is. Ezek elgondolkodtató és meglepő eredményeket hoztak. Azonos tájfajták más-más községben (30 km-es körzeten belül) igen különböző ízvilágot és más beltartalmi paramétereket mutattak. Mindebből a helyi adottságok, valamint a termesztéstechnológia kiemelt jelentőségére következtethetünk.

Kóstolás közben megkezdődött a hozott mintákból a paradicsomok beltartalmi mérése (Brix, pH) és a kerekasztal beszélgetés, ahol a gazdálkodóknak lehetőségük volt kifejteni a fajtákkal szerzett tapasztalataikat, és elmondani jövőbeli elképzeléseiket a kutatással kapcsolatosan. Ebédidő után Csambalik László ismertette a beltartalmi mérések eredményeit. A program a tangazdaság Ökológiai Gazdálkodás Ágazatának bemutatásával és a paradicsom tájfajták termeszthetőségi kísérletének megtekintésével zárult.

Az előadások letölthetőek az alábbi linkeken: