b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_2013-12-0412-00-56.JPGÉlénk szakmai műhely kezd kialakulni az ökológiai burgonya termesztés témájában – ezt tapasztaltuk az ÖMKi által rendezett évértékelő találkozón Gödöllőn, 2013. december 4-én.

A szakmai találkozó délelőttjén bemutatásra kerültek az idei év burgonya termesztési kísérleteinek összegzett eredményei, délután pedig a jövő évi on-farm kutatások megszervezése mellett a bioburgonya tápanyag-utánpótlása volt fókuszban. A találkozó során végig aktívak voltak a résztvevők: gazdálkodók, szaktanácsadók, fajtanemesítők, szerforgalmazók, ellenőrző szervezek és szakhivatali munkatársak véleményükkel, tapasztalataikkal gazdagították az eszmecserét.

Az ÖMKi kertészeti szakreferense, Papp Orsolya ismertette az idei négy kutatási téma eredményeit. A korai fajták vizsgálata esetében három, rövid tenyészidejű fajtát próbáltunk ki 11 ökogazdaságban (Balatoni Rózsa, Pannónia, Ila); a gumókat két sorozatban, fátyolfóliás takarással és anélkül ültették el a termelők korai termesztésben. Mind küllemben, mind termésátlagban a rózsahéjú Balatoni Rózsa nyerte el leginkább a termelők tetszését, de a Pannóniát is sokan vetnék jövőre tetszetős, sárga héjú gumói miatt. Mivel az idei hideg, csapadékos tavasz nem kedvezett a rövid tenyészidő kihasználásának, a termelők szívesen megismételnék a kísérletet jövőre.

 

A középkorai burgonyafajták közül a Démont, Hópelyhet, Tiamót és Dalidát 13 ökogazdaság vizsgálta. Az összegzés alapján a jó eredmények megoszlanak a fajták közt: termésátlagban a Tiamo, hibátlan gumók tekintetében a Dalida, a termény tetszetősségében a Tiamo és a Hópehely, ízben pedig a Hópehely bizonyult a legjobbnak. Jövőre a termesztők legszívesebben a Hópelyhet vetnék, de szóba került új fajták bevonása is a tesztelésbe.

A burgonyabogár gondot okoz bármely burgonyatermesztőnek, de az ökológiai gazdálkodásban igen kevés az ellene felhasználható szer vagy módszer. Kiskertekben kézi gyűjtéssel gyérítik a populációt, nagyüzemben a spinozad vagy a Bacillus thuringiensis hatóanyagú szerek az engedélyezettek. Külföldön alkalmazzák a Neem-fa terméséből kivont azadirachtint is, de ennek használatáról még nincsenek hazai tapasztalatok ökoburgonya termesztésben, ezért idén teszteltük négy együttműködő gazdaságban. Az eredmények alapján a szer perspektivikusnak bizonyult hazánkban is.

A tavalyi kísérleti adatok alapján szerettük volna megvizsgálni, hogy mely módszerekkel lehetne tovább javítani az öko burgonyatermés minőségét és mennyiségét. Feltételeztük, hogy a növénykondicionálók hatással vannak egyes paraméterekre, ezért egy barnaalga hatóanyagú növénykondicionáló készítményt juttatott ki négy érdeklődő termelő a burgonyavirágzás idejében két alkalommal, és az ÖMKi munkatársával együtt vizsgálták a termés mennyiségét, a méreteloszlást, és egyes, fajtafüggő minőségi hibák jelenlétét a mintákban. Az eredmények alapján a termésfrakcióra hatással volt a kezelés, de nem szignifikáns mértékben, más tényezők esetében pedig nem volt kimutatható egyértelmű különbség a kezelt és a kezeletlen minták között.

Az ebédszünet után Kelemen Gábor mutatta be a termelőknek a Bács-Gazda Coop Kft. fajtakínálatából az öko termesztőknek ajánlott fajtákat, majd az on-farm kutatásban jövőre részt vevő termelőkkel együtt közösen alakítottuk ki a következő tesztelendő fajtasort.

A szakmai nap utolsó két előadása a burgonya tápanyagellátásáról szólt. Dr. Polgár Zsolt a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója a burgonya növény tápanyagigényét ismertette és fontos szempontokat adott a termesztés megtervezéséhez, míg Szépkuthy Katalin, a Hungária Öko Garancia Kft. ellenőre az öko termesztésben felhasználható, engedélyezett termésnövelő anyagok, baktériumkészítmények, mikroelem trágyák, növénykondicionáló szerek gazdag palettáján segített eligazodni. Az elhangzottak tovább segítik a termelés tudatosabb megtervezését és hatékonyabb kivitelezését.

A szakmai nap tartalmához illett az előtérben kihelyezett gyűjtemény: a minőségi problémákkal rendelkező gumók mögött tájékoztató táblák ismertették a gondok okát és megoldási lehetőségeit. A Bács-Gazda Coop Kft. fajtabemutatója mellett az on-farm hálózatban résztvevő termelők is hoztak mintákat, így közös burgonyamustrára is lehetőség nyílt.

Összességében a találkozó igen aktív és eredményes volt. Mind a résztvevőknek, mind az előadóknak köszönjük az együttműködést!

 

A találkozó keretében levetített előadások anyaga itt letölthető:

Az ÖMKi 2013-as bioburgonya kísérleteinek eredményei (Papp Orsolya):

-          Korai burgonyafajták vizsgálata fátyolfóliás termesztésben és anélkül

-          Középkorai burgonyafajták vizsgálata

-          Azadirachtin hatásának vizsgálata a burgonyabogárra

-          Növénykondicionáló hatásának vizsgálata a burgonya termésére

 

Dr. Polgár Zsolt (PE Burgonyakutatási Központ): A burgonya tápanyag-utánpótlási igénye a tenyészidőszak során

 

Allacherné Szépkuthy Katalin (Hungária Öko Garancia Kft.): A burgonya ökológiai termesztésében felhasználható termésnövelő anyagok

 

Kelemen Gábor (Bács-Gazda Coop Kft.): A Bács-Gazda Coop Kft. fajtaajánlata a bioburgonya termesztők számára