Beszámoló az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Biocont Magyarország Kft. és a Vindependent Ökológiai szekciója által 2012. november 21-én, Szekszárdon szervezett képzésről


b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_MNVH_szolotermesztes_8210226667_a07618bb72_c.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Biocont Magyarország Kft. és a Vindependent Ökológiai szekciója által szervezett szakmai képzésen mintegy 80 gyakorló és leendő bioborász, szaktanácsadó és a téma iránt érdeklődő szakmabeli vett részt. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) által továbbképzésként akkreditált rendezvény helyszíne a szekszárdi Mészáros Pál Pince és Borház volt. A rendezők arra törekedtek, hogy mind több szőlész-borász felismerje az ökológiai művelésben és borkészítésben rejlő lehetőségeket és Villányhoz hasonlóan a szekszárdi történelmi borvidéken is lendületet kapjon az ökoszőlészet, valamint a minősített biobor-előállítás.

A rendezvényt megelőző napon Dr. Illyés Miklós, az Illyés Kúria vezetőjének kezdeményezésére megalakult a szekszárdi Hegyközség ökológiai szekciója, azzal a céllal, hogy keretet adjon a tagok közös munkájának a magas minőségű ökológiai borok előállításában. Az ökológiai szekció találkozókkal, rendezvényekkel, tapasztalatcserével igyekszik majd népszerűsíteni a biobor termelést a környékbeli szőlészek és borászok között.


A november 21-ei szakmai továbbképzés keretében a résztvevők új ismereteket szerezhettek az ökológiai szőlőtermesztésről és biobor készítésről, az ezekre vonatkozó európai uniós és magyar jogszabályokról és előírásokról, az ökológiai gazdálkodásra való áttérés feltételrendszeréről és gyakorlati megvalósításáról, valamint megismerkedhettek az ökológiai növényvédelem legfontosabb elméleti és gyakorlati megoldásaival.

A rendezvény külföldi meghívott előadója Dr. Uwe Hofmann, az ökológiai szőlészet és borászat elismert nemzetközi szakértője, a németországi Geisenheimben műkődő Eco-Consult (International Consultancy of Organic Viticulture and Enology) tanácsadó iroda alapítója és vezetője volt. A német szakember több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az ökológiai szőlőművelés témakörében a termesztéstechnológiától a feldolgozáson keresztül a minőségbiztosítási rendszerekig. A ‘80-as évektől kezdve számos nemzetközi kutatási program vezetője és koordinátora, a Német Szövetségi Ökoszőlő Társaság (Bundesverband Ökologischer Weinbau - BOW) alapítója, több tucat tudományos cikk, könyv és könyvfejezet szerzője illetve szerkesztője.

A szervezők köszöntőjét követően Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője tartott bevezető előadást az ökológiai gazdálkodás szerepéről a fenntarthatóság megvalósításában és a biodiverzitás megőrzésében.

Ezt követően Dr. Lucskai Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Osztályának ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense beszélt „Az ökológiai szőlőtermesztés és bioborászat helyzete, szabályozási rendszere és jövője Magyarországon” címmel.

Az EU Közös Agrárpolitikáját és az ökológiai gazdálkodás 2014 utáni perspektíváit Palakovics Szilvia, a VM Közösségi Támogatási és Pénzügyi Osztályának munkatársa ismertette.

Dr. Roszík Pétertől, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetőjétől a résztvevők az ökológiai szőlőtermesztésre való átállás előírásainak részleteiről hallhattak előadást. Szó esett továbbá a megvalósítás adminisztratív és gyakorlati lépéseiről, az ellenőrzés menetéről.

Az ökológiai szőlőtermesztés növényvédelmi módszereinek bemutatását László Gyulától, Biocont Magyarország Kft. vezetőjétől hallhatták a megjelentek, majd a Vindependent és a Pendits Kft. képviselője, Wille-Baumkauff Márta osztotta meg tapasztalatait Tokaj első biodinamikus szőlőgazdasága éves munkálatairól, metszés, permetezés, talajvédelem, takarónövényzet témákban.

A külföldi vendégelőadó, Dr. Uwe Hofmann az ökológiai szőlőművelés legfontosabb alapelveiről és gyakorlati megvalósításukról, valamint a természetes talaj-tápanyagutánpótlás kérdéseiről tartott előadásokat.

A csupán mechanikailag művelt, vagy fűvel takart szőlősorköz-megoldásokhoz képest a fajgazdag takarónövényzet alkalmazásának előnyeit, lehetőségeit és hazai tapasztalatait ismét László Gyula ismertette, majd ehhez közvetlenül kapcsolódott Dr. Drexler Dóra előadása, melyben az ÖMKi fajgazdag sorköztakaró-növényzet kísérleteinek első eredményeit, és a további terveket mutatta be.

A záró előadásban Villány egyik vezető pincészetének vezetője, Gere Attila osztotta meg, hogy miért állította át mára a teljes birtokát ökológiai szőlőtermesztésre, és milyen tapasztalatokkal gazdagodott a teljes átálláshoz vezető néhány évben.

A szervezők ezúton szeretnének köszönetet mondani a résztvevőknek, előadóknak, a helyszín házigazdáinak és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Elnökségének azért, hogy aktívan hozzájárultak e konstruktív és jó hangulatú képzés megvalósulásához!


A rendezvényen elhangzott előadások anyaga itt elérhető:


Az ÖMKi kísérleteinek részletei