Cégvezetés

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_dora.jpg

Dr. Drexler Dóra

Okleveles tájépítészmérnök
Ügyvezető
Mobil: +36 20 346 9120
dora.drexler (at) biokutatas.hu

Egyetemi tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem, ahol 2004-ben szereztem tájépítészmérnöki diplomát tájtervezési és területfejlesztési szakirányon. Ezt követően a Technische Universität München Tájökológiai Tanszékén doktoráltam. Kutatásom a táj európai kultúrtörténeti fejlődését vizsgálta Anglia, Franciaország, Németország és Magyarország példáján. 2010 decembere és 2011 májusa között a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL Svájc) munkatársa voltam, 2011-ben részt vettem az ÖMKi megalapításában, melynek 2011 júniusától vagyok az ügyvezetője.

List of publications (in English)

Önéletrajz (angolul)

Bővebben...

 

Adminisztráció, rendezvények

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_munkatarsak_ildi1.jpgHeim Ildikó

Okleveles közgazdász
Projekt menedzser
Mobil: +36 20 321 5383
ildiko.heim (at) biokutatas.hu

Közgazdász diplomámat Németországban, a düsseldorfi Heinrich-Heine Egyetemen szereztem 2002-ben, humán erőforrás szakon. Eddigi pályafutásom során dolgoztam non-profit és profitorientált szervezeteknél, itthon és külföldön egyaránt. Miután a Guatemalában töltött önkéntes évem szemléletváltást hozott bennem, 2012-ben fenntartható fejlődésből és vállalatok társadalmi felelősségvállalásából diplomáztam Spanyolországban. Diplomamunkámat a fenntartható élelmiszerlánc és a végtermék-címkézés témában írtam. Világpolgárnak vallom magam, nemcsak azért, mert otthon érzem magam a világban, de főként azért, mert érdekelt vagyok az egész világot érintő problémák felismerésében és felelősnek tartom magamat azok megoldásáért. Úgy gondolom, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet helyi tevékenysége fontos eleme egy globálisan – társadalmilag, környezetileg és gazdaságilag is – fenntartható rendszernek.

Tevékenységi köreim az ÖMKi-nél: ösztöndíj-program, rendezvények, kiadványok, hírlevelek, irodavezetői feladatok

Önéletrajz (magyarul)

Bővebben...

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_munkatarsak_KrisztaBotos.jpgBotos Krisztina

Okleveles agrár mérnök, közgazdász
Projekt menedzser
Mobil: +36 30 261 9540
krisztina.botos (at) biokutatas.hu

Gyerekkori álmom volt, hogy szoros természetközelségben éljek. Eltökélt voltam, így már középiskolában erdész-technikusként végeztem, ahonnan egyenes út vezetett agrármérnöki diplomámig. Racionális okokból ezután a Pénzügyi és Számviteli Főiskola számvitel szakán szereztem közgazdász diplomát.  Szerencsésnek érzem magam, mert szakmai munkámat mindig kivételes, innovatív, nyitott környezetben végezhettem. Évekig dolgoztam együtt az ELTE és az MTA legkiválóbb kutatócsoportjaival – ahol hazai- és nemzetközi projekteket koordináltam -, illetve különböző területeken működő profit orientált cégekkel, ahol  kutatás fejlesztési projektek menedzselésében szereztem tapasztalatot. Ez a fajta inspiráló, nyitott környezet is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 10 évben felismertem a fenntartható fejlődés, az átalakuló kisközösségek és nem utolsósorban az ökológiai gazdálkodás fontosságát. Tudatosan fordultam a környezettudatos életszemlélet felé, így nagy öröm, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnél a szakmai munkámat is ebben a szellemiségben folytathatom.

Az ÖMKi-nél a nemzetközi pályázatok, projektek menedzselése a fő feladatom és emellett részt veszek a szervezet HR- és pénzügyi feladatainak ellátásában is.

 

Agridiag_kep.jpgMészáros Dóra

Gazdasági agrármérnök, természetvédelmi mérnök
Projekt menedzser
Mobil: +36 30 260 4418
dora.meszaros (at) biokutatas.hu

2003-ban szereztem diplomát a Szent István Egyetemen gazdasági agrármérnökként, majd közel tíz évet dolgoztam gazdasági területen. Ez idő alatt elvégeztem a Nyugat-magyarországi Egyetem természetvédelmi mérnök képzését. 2012 és 2016 között a Szent István Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának hallgatója voltam. Kutatómunkám során részt vettem az úgynevezett SMART (Sustainability Monitoring and Assessment and RouTine) indikátorrendszer kidolgozásában, amely gazdaságok környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságát méri. Jelenleg az ÖMKi-nél ennek a rendszernek a hazai bevezetésén dolgozom.

 

Havas Krisztián

Informatikus
krisztian.havas (at) biokutatas.hu

Több helyen gyűjtöttem munkatapasztalatot, dolgoztam az építőiparban, az informatika területén, az üzleti élet és a pénzügy világában. Közben nagy értékű raktárkészleteket kezeltem, több helyen vezetői tapasztalatokat is szereztem. Megismertem a multinacionális pénzvilágot de a néhány fős kisvállalkozást is.
Gyermekkorom óta szeretem és tisztelem a természetet. Sok-sok vízi- és gyalogtúra után az élővilág szerves részének tekintem magam. Ezekből a gyökerekből fakadóan kezdtem 2005-től egyre élénkebben érdeklődni a vegyszermentes élelmiszer termelés iránt. Szerencsémnek tartom, hogy egyre szélesebb körű tapasztalatokat tudok gyűjteni ezen a területen.
Az ÖMKi-ben elsődleges feladatom a tudományos kollégák munkájának műszaki-informatikai támogatása, a szervezési és logisztikai feladatok lebonyolítása. Ezen felül az adminisztratív és ismeretterjesztési feladatokban is tevékenyen részt veszek.

 

 

Kertészeti kutatások

 

  b_200_150_16777215_00_images_stories_mirekbarbi.jpgCseperkálóné Mirek Barbara

Okleveles kertészmérnök
Paradicsom on-farm projektfelelős
Mobil: +36 30 584 0291
barbara.mirek (at) biokutatas.hu

2007-ben végeztem kertészmérnökként a Budapesti Corvinus Egyetemen, ökológiai gazdálkodás szakirányon. Tanulmányaimat Gödöllőn folytattam, ahol tavaly szereztem meg a növényorvosi diplomát. 2008 óta a Budapesti Corvinus Egyetem tangazdaságában dolgozom az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat vezetőjeként. Az elmúlt években sok tapasztalatot sikerült szereznem az oktatásban, kutatásban és a termelésben is. Részt veszek minden olyan tevékenységben, ahol az ökológiai szemléletű gazdálkodást népszerűsíthetem. Előadásokat, tanfolyamokat tartok, közösségi kertek, ökofalvak elindításában segédkezek. 2013-tól az ÖMKi szaktanácsadójaként én vezetem a tájfajta paradicsom kutatását, ami nagy örömmel tölt el, mert fontosnak tartom, hogy a tájfajták visszakerüljenek eredeti termesztő körzetükbe, és a helyi gazdálkodók összefogásával újra megindulhasson a termesztésük.

Önéletrajz (magyarul)

Publikációs lista

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_dm.jpgDr. Donkó Ádám

Okleveles kertészmérnök
Kutatási szakreferens szőlészeti témákban
Mobil: +36 20 380 3711
adam.donko (at) biokutatas.hu

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán végeztem okleveles kertészmérnökként, szőlészeti szakirányon 2010-ben. Diplomatémám keretében különböző talajápolási módszerek összehasonlító vizsgálatát végeztük a Tokaji borvidéken, majd 2010-től a Kertészettudományi Doktori Iskolában folytattam tanulmányaimat. PhD kutatási témámban talajápolási kísérletek mellett a szőlő mikorrhiza-kapcsolatával foglalkoztam, négy borvidéken, hat különböző szőlőfajta, és eltérő termesztéstechnológiák esetén. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kötelékében az egyetemen megkezdett csapásirányon haladhatok tovább: munkánk során, hét borvidéken, sokfajú sörköz takarónövény-magkeverékek összehasonlító vizsgálatát végezzük.

Önéletrajz (magyarul)

Publikációs lista

Bővebben...

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_munkatarsak_rsz_20140507_095950.jpgKolláth Péter

Cseresznye on-farm projektfelelős
Okleveles kertészmérnök
Mobil: +36 30 934 5675
peter.kollath (at) biokutatas.hu

1974-ben fejeztem be tanulmányaimat a Kertészeti Egyetemen. Ezt követően aktívan képeztem magam és munka mellett három szakmérnöki diplomát szereztem. Üvegházi zöldségtermesztés, dísznövénytermesztés, bogyósgyümölcs elit faiskola, szövetkezeti és kutatóintézeti gyakorlat után rövid ideig díszfaiskolák hivatalos felügyeletét láttam el. 1986 volt a nagy fordulat éve, amikor a Natura GT főmérnökeként részt vehettem az első, piacorientált biotermékeket előállító és értékesítő gazdasági vállalkozás termelésének szervezésében és a szaktanácsadásban.  A Natura GT megszűnt, de maradt a biotermelés és tovább fejlődik Magyarországon. 1990 után az immár jogilag is szabályozott ökológiai termelés ellenőreként szolgáltam 11 évig itthon és külföldön. A sok utazás és a sajátunktól nagyon eltérő kultúrák megismerése által megtanultam mások tiszteletét és megbecsülését, de át kellett élnem a szülőföld és az otthon fogalmának felértékelődését is. Az elmúlt évtizedben szaktanácsadóként működtem az egyik legnagyobb európai ökotermék nagykereskedő cég megbízásából főleg külföldön, mint az ökológiai termelési módszerek és minőségbiztosítási rendszerek szakértője. Elégedett lehetek, hogy nyugdíjas éveimet családom körében töltöm, de időm egy részét változatlanul annak szentelve, amit szeretek, és amiben hiszek: az ökológiai termesztés fejlődésében és jövőjében.

Önéletrajz (magyarul)

 

Papp OrsolyaPapp Orsolya

Okleveles kertészmérnök
Kutatási szakreferens biokertészeti témákban
Mobil: +36 20 321 7014
orsolya.papp (at) biokutatas.hu

2001-ben végeztem okleveles kertészmérnökként Budapesten, az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Az egyetem utáni éveket botanikai kutatással töltöttem, terepi felméréseket végeztem természetes növénytársulásokban, s az adatok térinformatikai feldolgozásával, tanulmányok írásával foglalkoztam. A kutatási tevékenység mellett gyermekeknek tartottam erdei iskolai túrákat, felnőtteknek biokertészeti tanfolyami oktatást, illetve német kertészeti könyvek fordításának lektorálását végeztem. Majd' három évig a Pangea Egyesület Oktatóközpontját vezettem a Bakonyban, majd üzemrész-vezetőként és biokertészeti tanácsadóként dolgoztam az ország több pontján. Az ÖMKi-nél az ökológiai gyümölcs-, zöldség- és gyógynövénytermesztés szakreferenseként dolgozom.

Önéletrajz (magyarul)

CV (in English)

Publikációs lista

Bővebben...

 

Papp OrsolyaTakács Bence

Kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök
Projektasszisztens
bence.takacs (at) biokutatas.hu

2013-ban zártam alapfokú tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnök alapszakán, gyógynövény-termesztés szakirányon, majd 2015-ben diplomáztam a gödöllői Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnök mesterképzésén. Mindkét diplomám a gyógynövényekről, illetőleg az azokból készült teaforrázatok hatóanyagtartalmával kapcsolatosan írtam. Ifjúkoromtól fogva érdeklődöm a kertészet, a gyógynövények alkalmazása, azok farmakológiai hatásai és a növényápolás iránt, foglalkozom kerttervezéssel, -építéssel és –fenntartással egyaránt. Elkötelezetten védem a természetet és pártolom, növényápolási munkáim során pedig gyakorlom is a vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermesztést.

Önéletrajz (magyarul)

CV (in English)

 

 

Szántóföldi kutatások

 

 b_200_150_16777215_00_images_stories_munkatarsak_hunyadi_eva.jpgBorbélyné Dr. Hunyadi Éva

Kutatási szakreferens szántóföldi témákban
Okleveles agrármérnök
eva.hunyadi (at) biokutatas.hu
mobil: +36 30 354 9298

Növénytermesztő mérnök (GATE Szarvas, 1988), majd általános agrármérnök (DATE Debrecen, 1995) végzettséget szereztem, és először a mezőgazdasági termelő ágazatban töltöttem csaknem tíz évet, elsősorban a növénytermesztés területén. Ezután az agrár-felsőoktatásban dolgoztam több mint 15 évig. Oktatási és kutatási területem egyaránt kötődött az ökológiai gazdálkodáshoz. 2002-ben szereztem PhD fokozatot a Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola keretein belül. Gyakorlati és kutatási tevékenységem illetve külföldi tartózkodásaim során is erre a szakterületre koncentráltam leginkább. Az ÖMKi tudományos munkatársaként a szántóföldi növények on-farm kísérleti programjában tevékenykedek.

Önéletrajz (magyarul)

Publikációs lista

 

 
Földi MihályFöldi Mihály

Okleveles kertészmérnök
Kutatási szakreferens szántóföldi témákban
Mobil: +36 20 975 7483
mihaly.foldi (at) biokutatas.hu

Kertésztanulóként köteleződtem el a bio iránt, amikor kezembe került Alwin Seifert „Kertészkedés mérgek nélkül” c. könyve. Majd később már fiatal kertészmérnökként, a híres biokertben (OMÉK, 1988) megismerkedtem Parádi Bandi bácsival – az egykori Biokultúra alapítóval – aki csatlakozásra szólított. Ekkor kezdődött a kapcsolatom Biokultúra mozgalommal, melynek felépítésében is részt vettem, szülőfalumban helyi csoportot is alapítottam. A biogazdálkodás kezdetben csak kiskerti hobbim volt, és alapvetően az önellátást szolgálta. Később a kárpótlás során a családom ismét földhasználó tulajdonos lett, kezdeményeztem a területek ökológiai művelésbe vonását. Szakmai továbbképzésemet is ennek szellemében igyekeztem megvalósítani, növényvédelmi szakmérnöki dolgozatomat a biológiai növényvédelemről írtam saját tapasztalataim felhasználásával. Későbbi munkám során alkalmam volt több évet eltölteni az ökológiai gazdálkodás különböző területein. A kilencvenes évek elejétől részt vettem a családi gazdaságunk működtetésében és emellett munkát vállaltam a hazai ellenőrzésben, később pedig a szakmai közigazgatásban (ökológiai gazdálkodás felügyeletében) ahol köztisztviselőként a tagállami képviseletet láttam el.

Önéletrajz (magyarul)

 

Méhészeti kutatások

 

 b_200_150_16777215_00_images_stories_thomas.jpgCsáki Tamás

Okleveles agrármérnök
Kutatási szakreferens méhészeti témákban
Mobil: +36 20 381 7785
tamas.csaki (at) biokutatas.hu

2009-ben a Szent István Egyetemen méhészeti és vadgazdálkodási szakirányon szereztem agrármérnöki diplomát. PhD munkám kutatási részét az Egyetem Állattenyésztés-tudományi Doktori Iskolájában végeztem. Doktoranduszként a Vadvilág Megőrzési Intézet és a Madridi Állatorvosi Egyetem közreműködésével a hazai méhállomány méhegészségügyével foglalkozom érintve a méhállomány szermaradvány mentes kezelési lehetőségeit is. Nagyon fontosnak tartom a mezőgazdasági kutatásban a működő gazdaságok bevonását, hogy az eredmények hiteles, gyakorlatban alkalmazható tapasztalatokat szolgáltassanak. 2013 januárjától az ÖMKi munkatársaként a méhészkedéssel kapcsolatos kutatási témákért és a méhészágazati közösség fejlesztéséért vagyok felelős.

Önéletrajz (magyarul)

List of publications (in English)

Bővebben...

 

 

 Távérzékelés

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_munkatarsak_tinarsz.jpgTina Kovács

Tudományos munkatárs
Okleveles
agrármérnök
tina.kovacs (at) biokutatas.hu

Bár 2012-ben végeztem agrármérnökként a Ljubljanai Egyetemen, mégis Indiában, egy oktatási és kutatóközpont önkénteseként eltöltött egy év ébresztett rá, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme a Földünk megóvásában a helyben termesztett és fogyasztott bioélelmiszer. Éppen ezért tanulmányaimat azon a Maribori Egyetemen folytattam, ahol Szlovéniában egyedülállóként Biogazdálkodás mesterképzést is indítanak. Különböző ösztöndíjak és nemzetközi projektek keretein belül olyan neves intézeteken szerezhettem további szakmai tapasztalatot, mint a szlovéniai Fenntartható Fejlődés Intézete, a dániai Aarhus Egyetem, az ausztriai Arche Noah, vagy a magyarországi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Miután megismerkedtem az ÖMKi on-farm kutatásával és a lelkes és elkötelezett munkatársaival, nem volt kérdés, hogy 2016-ban itt kezdjem el a PhD kutatómunkámat. Hogy minél jobban megismerjem a magyar természetet és tájat, szabadidőmben az Országos Kéktúra túrista mozgalomhoz csatlakozva is igyekszem bejárni az országot.

CV (in English)

 

Rövid élelmiszerlánc

 

Dezsény ZoltánDezsény Zoltán

Környezetgazdálkodási agrármérnök
Kutatási szakreferens, PhD ösztöndíjas
Mobil: +36 20 394 7971
zoltan.dezseny (at) biokutatas.hu

2009-ben szereztem környezetgazdálkodási agrármérnöki diplomát a Szent István Egyetemen. Fél éves szakmai gyakorlatomat Erdélyben, a Pogány-havas Kistérségi Társulásnál töltöttem, szakdolgozatomban a hagyományos, tájfenntartó gazdálkodás lehetőségeit vizsgáltam a térségben a XXI. század kihívásai tükrében. Első munkahelyemen, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban az agrár-környezetgazdálkodási programmal kapcsolatos központi adminisztrációs feladatok ellátásában vettem részt. A 2010-2011-es évben Fulbright ösztöndíjasként a Kaliforniai Egyetem nemzetközi agrárfejlesztés mesterszakán folytattam elsősorban agroökológiával, fenntartható növénytermesztéssel és helyi élelmiszer-rendszerekkel kapcsolatos tanulmányokat.

Önéletrajz (magyarul)

Bővebben...

 

 

 

 

Dr. Illyés Eszter

Dr. Illyés Eszter

Dr. Illyés Eszter munkatársunk tragikus autóbalesetben életét vesztette 2012. október 18-án, csütörtökön délelőtt. Harminchárom évesen, túl korán távozott közülünk.

Eszter 1979. június 14-én született, Budapesten. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett biológus és angol szakfordító diplomát. Kezdettől fogva hatalmas lelkesedéssel és elhivatottsággal fordult szakmája felé. A vácrátóti MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet munkatársaként részt vett a Magyarország növényzeti örökségét felmérő program előkészítésében és a megvalósításában. 2009-ben a Zólyominé Barna Piroska Alapítvány díjazottja lett. 2010-ben megvédte doktori dolgozatát „A magyarországi félszáraz gyepek fajösszetételének és minőségi jellemzőinek vizsgálata” címmel. Tudományos eredményeit számos hazai és nemzetközi publikáció, konferencia előadás és poszter jelzi. Hivatása iránti elkötelezettsége és energiája két gyermek vállalása mellett sem hagyott alább, s célként tűzte ki, hogy növényökológiai ismereteit az alkalmazott kutatás révén a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat szolgálatába állítja. 2012 februárjától az ÖMKi munkatársaként az őshonos fajokból álló ökológiai gyepgazdálkodás és sorköz-növényesítés projekt tudományos vezetője lett.

Végtelen kreativitással és lelkesedéssel vetette bele magát az ökológiai szőlőművelés témájába. Tokajban és a Szekszárdi Borvidéken elindított kísérletei révén rövid idő alatt széles körű ismertségre és elismertségre tett szert. Október 18-án is terepi munkára indult, hogy felmérje a kísérleti keverékekkel borított sorközök őszi állapotát, mikor az M3-as autópályán ismeretlen okból lesodródott az útról és halálos balesetet szenvedett.

Egy ember egyéniségét csak részben tükrözi a szakmai életútja. Eszter kivételes és karakteres személyiség volt: megingathatatlan hite hatalmas energiával és lelkesedéssel, erős igazságérzettel párosult. A hamisságot, a lustaságot, a silány munkát sosem tűrte szó nélkül. Úgy tartott tükröt az emberek elé, hogy sosem a harag vagy a személyes érdek vezérelte. Cselekedeteinek mozgatórugója mindig az igazabbra, a szebbre, a jobbra való törekvés volt. Mindebben ő maga járt elöl: tudományos munkájára, kreativitására, soha nem szűnő lelkesedésére és energiájára, együttműködő segítségére mindig számíthattunk. Tanácsért, tapasztalatért vagy csak jó szóért bárki fordulhatott hozzá.

Eszter, köszönjük, hogy velünk voltál. Köszönjük a példát, a hitet és a szereteted. Hiányzol.

Önéletrajz (magyarul)

Publikációs lista