Hír Miről árulkodik egy talpalatnyi föld?
A csillagászati tavasz első napján látványos talajvizsgálatot, egy homokhátsági talajszelvényt mutatott be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Magyar Talajtani Társaság által kezdeményezett, országos akció keretében. Az ismeretterjesztő programmal az egészséges termőtalaj fontosságára hívták fel a figyelmet és a talaj megóvására figyelmeztettek. A termőtalajok minősége mindannyiunk életét és élelmiszerellátását meghatározza, talajaink azonban mára veszélybe kerültek: a nem fenntartható földhasználat és mezőgazdasági gyakorlatok következtében a termőtalajainkat riasztó ütemben veszítjük el, annak ellenére, hogy több olyan művelési mód és tudás birtokában vagyunk, amelyeket szélesebb körben alkalmazva visszafordíthatnánk a vészjósló folyamatokat.
talajvédelem, regeneratív mezőgazdaság
RészletekHír Úton a regeneratív mezőgazdaság felé - Továbbképzés gazdálkodóknak
A Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) együtt tartottak képzést a regeneratív mezőgazdaságra való áttérésről szántóföldi növénytermesztő és gyepgazdálkodó, állattartó gazdáknak az EIT Food támogatásával. A kétnapos rendezvény előadásokkal, kiscsoportos műhelymunkákkal, beszélgetésekkel és egy közös gazdaságlátogatással zajlott. A magyar rendezvénnyel együtt 5 másik kelet- és közép-európai országban zajlanak hasonló képzések, a regeneratív mezőgazdaság témakörében.
regeneratív mezőgazdaság, Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma
RészletekHír Talajkímélő művelési technológiák hatása a talaj biológiai aktivitására
Kutatócsoportunk a regeneratív mezőgazdaság keretei között is alkalmazható agrotechnikákat vizsgálja üzemi körülmények között ökológiai művelésű parcellákon.
Mit csinál az ÖMKi?
Az ÖMKi Magyarország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete. 2011 óta azon dolgozunk, hogy gyakorlati eredményeket adó kutatásokkal, hiteles tanácsadással, hatékony ismeretterjesztéssel Magyarországon is biztosítsuk az ökológiai élelmiszer-termelés versenyképességét. Valljuk, hogy a jövő a hagyományt a tudományos kutatás és az innováció eredményeivel ötvöző ökológiai gazdálkodási formáké. Elmagyarázzuk, miért!
Miért jó a bio?
Olyan mezőgazdasági forma, illetve élelmiszer-termelési rendszer, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és az emberi szervezetre káros természetidegen anyagokkal szemben. Az így termelt élelmiszerek változatosak és táplálóak, előállításuk nem szennyezi a környezetet.
Jó az egészségnek
Jó a Földnek
Jó a helyi termelőknek
On-farm kutatás
Az on-farm kutatás életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítjuk ki. A kutatások főbb területei a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és a szőlészet. Itthon egyedülálló hálózatunkat a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal, 2018-ban E.on Energy Globe Díjjal, 2019-ben a KSZGYSZ Környezet Védelméért oklevelével is elismerték. A hazánkban egyedülálló on-farm projekt az Agrárminisztérium és az MNVH által megítélt jelentős összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.