Hír Vess, kutass, gyarapíts 2024-ben is!
Teszteld velünk közösen, hogyan növekednek a palánták lombkomposztban!
Csatlakozz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Agrofutura citizen science kutatásához! Mi adjuk hozzá a komposztot és a magot, tőled pedig, mint gondos kertésztől várjuk a tapasztalatokat!
Hír Nevelj te is tájfajta paradicsomot!
Immáron hatodik éve lesznek országszerte megvásárolhatóak az öko tájfajta paradicsompalántáink április végén, május elején, a tájfajták népszerűsítésében évek óta partner Lidl áruházláncnál. Idén összesen 20.000 palánta várja gondos gazdáját.
Országosan, minden Lidl áruházban elérhetőek lesznek a palánták (kivéve néhány, jellemzően belvárosi üzletet Budapesten).
A Lidl üzletekben az értékesítés várhatóan a következő napokon indul (a készlet erejéig):
Április 25. csütörtök reggel
Május 2. csütörtök reggel
Érdemes minél hamarabb odaérni az üzletekbe, hogy mindenki hazavihesse a tájfajta paradicsomokat.
Hír Haraphatóvá válik a sokszínűség
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld Napjához kapcsolódva. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hatodik éve munkálkodnak azon, hogy tavasszal minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó juthasson hozzá a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákhoz. Idén négy különböző tájfajtájú palánta nevelkedett ökológiai művelésben Zsámbokon, az Orsiherba Biokertben, hogy hamarosan elültethessék őket az irántuk rajongó hobbikertészek. De vajon hogyan járulnak hozzá a tájfajták a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Miért olyannyira népszerűek és jelentősek manapság a mezőgazdaság és a fogyasztók szempontjából egyaránt?
Mit csinál az ÖMKi?
Az ÖMKi Magyarország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete. 2011 óta azon dolgozunk, hogy gyakorlati eredményeket adó kutatásokkal, hiteles tanácsadással, hatékony ismeretterjesztéssel Magyarországon is biztosítsuk az ökológiai élelmiszer-termelés versenyképességét. Valljuk, hogy a jövő a hagyományt a tudományos kutatás és az innováció eredményeivel ötvöző ökológiai gazdálkodási formáké. Elmagyarázzuk, miért!
Miért jó a bio?
Olyan mezőgazdasági forma, illetve élelmiszer-termelési rendszer, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és az emberi szervezetre káros természetidegen anyagokkal szemben. Az így termelt élelmiszerek változatosak és táplálóak, előállításuk nem szennyezi a környezetet.
Jó az egészségnek
Jó a Földnek
Jó a helyi termelőknek
On-farm kutatás
Az on-farm kutatás életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítjuk ki. A kutatások főbb területei a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és a szőlészet. Itthon egyedülálló hálózatunkat a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal, 2018-ban E.on Energy Globe Díjjal, 2019-ben a KSZGYSZ Környezet Védelméért oklevelével is elismerték. A hazánkban egyedülálló on-farm projekt az Agrárminisztérium és az MNVH által megítélt jelentős összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.