Hírek - ÖMKi http://biokutatas.hu/hu/ Tue, 12 Dec 2017 02:40:24 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu noreply@biokutatas.hu (ÖMKi) ÖMKi „Ökokedvenc” Fotópályázatának eredménye http://biokutatas.hu/hu/hirek/938-omki-okokedvenc-fotopalyazatanak-eredmenye http://biokutatas.hu/hu/hirek/938-omki-okokedvenc-fotopalyazatanak-eredmenye Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szeptember elején meghirdetett fotópályázata sikeresen lezárult, ezúton is köszönjük az aktív részvételt. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az ökológiai élelmiszerek széleskörű fogyasztásának fontosságára. A beérkezett ötletes képek közül hét döntőst választottunk ki, akik között két fő kategóriában hirdettünk nyertest.

A Közönség Díj kategóriában személyesen lehetett szavazni az ÖMKi standjánál kiállított döntős művekre a 2017. szeptember 19-24. között megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretei között.  Emellett a közösségi oldalunkon is megosztottuk a műveket, így az online és személyes voksok összesítése után hirdettük ki e kategória nyertesét. A Szakmai Díjról az ÖMKi csapata döntött figyelembe véve a pályázatban feltüntetett kritériumokat. A nyeremények átadására, melyek egyenesen a MagosVölgyi Ökológiai Gazdaság kertjéből frissen érkeztek, október végén került sor.

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Fri, 01 Dec 2017 10:00:56 +0000
Meghívó: 2017. 12. 08. A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban: fókuszban a talaj-mikrobiológia és a tápanyag-utánpótlás http://biokutatas.hu/hu/hirek/937-meghivo-2017-12-08-a-minosegi-termesztes-fenntartasa-okologiai-gazdalkodasban-fokuszban-a-talaj-mikrobiologia-es-a-tapanyag-utanpotlas http://biokutatas.hu/hu/hirek/937-meghivo-2017-12-08-a-minosegi-termesztes-fenntartasa-okologiai-gazdalkodasban-fokuszban-a-talaj-mikrobiologia-es-a-tapanyag-utanpotlas "A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban: fókuszban a talaj-mikrobiológia és a tápanyag-utánpótlás" címmel, 2017. december 08-án megrendezésre kerülő rendezvényre invitáljuk Önt.


Az ökológiai gazdálkodásban központi jelentőségű a talaj termőképességének fenntartása, javítása. Évről-évre szélesebb az ökogazdálkodásban is engedélyezett termésnövelő anyagok kínálata. Viszont kérdéses, hogy a komplex tápelem-pótlást, a különböző szerves trágyák használatát hogyan értelmezzük a rendelkezésre álló tápanyag-utánpótlási számítási módok, szoftverek világában? Továbbá, az éves nitrogén-limitáció és a szárazodó klíma stresszhatását tudják-e ellensúlyozni a mikrobiológiai oltóanyagok és talajkondicionálók? 

Ezeket a kérdéseket vitatjuk meg a rendezvényen, számítva a résztvevők aktív hozzáállására.
 

Szeretettel várjuk!

 

Részletes program

Regisztrációs link

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Sat, 25 Nov 2017 12:08:05 +0000
Beszámoló a Bioterra Egyesület konferenciájáról http://biokutatas.hu/hu/hirek/936-beszamolo-a-bioterra-egyesulet-konferenciajarol http://biokutatas.hu/hu/hirek/936-beszamolo-a-bioterra-egyesulet-konferenciajarol „Románia ökológiai gazdálkodásának helyzete – 10 évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után” címmel tartotta meg konferenciáját a Bioterra Egyesület 2017. november 28-án Kolozsváron, melyen a hazai és környező országok társ-szervezetei, szakemberek, piaci szereplők, gazdálkodók vettek részt, és az ÖMKi is képviseltette magát. A jubileumi évfordulók alkalmából kitüntetést vehetett át Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke is, aki úttörő szerepet játszott a romániai ökológiai tanúsítási rendszer kiépítésében.

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Tue, 21 Nov 2017 08:21:28 +0000
Diversifood Factsheet - Landrace Tomatoes in Hungary (angol ismertető a tájfajta paradicsomok magyarországi helyzetéről) http://biokutatas.hu/hu/hirek/934-diversifood-factsheet-landrace-tomatoes-in-hungary-angol-ismerteto-a-tajfajta-paradicsomok-magyarorszagi-helyzeterol http://biokutatas.hu/hu/hirek/934-diversifood-factsheet-landrace-tomatoes-in-hungary-angol-ismerteto-a-tajfajta-paradicsomok-magyarorszagi-helyzeterol A Diversifood nemzetközi projektünk keretében elkészült 2 oldalas angol tájékoztatóról a következő linken olvashatnak: link.

A tájékoztató a tájfajta paradicsomok magyarországi helyzetét mutatja be, kiemelve a termesztés nyújtotta új piaci lehetőségek kiaknázását.

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Sun, 29 Oct 2017 21:25:52 +0000
SolACE - Új Európai Uniós projekt a víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért http://biokutatas.hu/hu/hirek/933-solace-uj-europai-unios-projekt-a-viz-es-tapanyaghiany-okozta-novenytermesztesi-nehezsegek-lekuzdeseert http://biokutatas.hu/hu/hirek/933-solace-uj-europai-unios-projekt-a-viz-es-tapanyaghiany-okozta-novenytermesztesi-nehezsegek-lekuzdeseert

A SolACE az európai mezőgazdaság jövőjét szem előtt tartó ötéves projekt, melyet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogat. A projekt célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek új növényfajták és innovatív agrotechnikák alkalmazásával Európa-szerte növelik a víz- és tápanyag-felhasználás hatékonyságát.

Az európai agrárium kihívása, hogy tovább növelje mezőgazdasági termelékenységét. Ugyanakkor a rendelkezésre álló tápanyagok, elsősorban a nitrogén (N) és a foszfor (P) mennyisége véges. A csökkenő, sokszor változékony csapadékviszonyok pedig mindemellett egyre gyakoribbá teszik a vízhiányt a kontinensen. A SolACE projekt ebben a helyzetben olyan új módszereket vizsgál, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a megfelelő termelékenységet.

A SolACE a kutatási módszerek széles skálájával dolgozik: on-farm kutatásokat, kísérleti állomásokon végzett vizsgálatokat, kisparcellás kísérleteket is megvalósít, és fenotípus elemző platformok eredményeit is hasznosítja.

Az ÖMKi a projektben az on-farm kutatásokért felelős munkacsoport társvezetője, valamint a projekt egésze során a mérési protokollok és módszerek összehangolását biztosítja. Ezen túlmenően burgonya tesztnövényen kisparcellás és on-farm kísérleteket valósítunk meg, a vízhiánnyal párosuló alacsony N, illetve P ellátás innovatív kezelésére. A Szent István Egyetem soroksári ökológiai tangazdaságával együttműködésben 2017-től új, stressztűrő burgonya genotípusokat, mikrobiális oltóanyagokat, valamint pillangós növényekkel gazdagított vetésforgót tesztelünk.

A projekt eredményei számos ágazati résztvevő, köztük gazdálkodók és döntéshozók számára is nyilvánosan hozzáférhetők. A SolACE célja az érdekeltek széles körének bevonása különböző fórumokon és eseményeken keresztül, amelyek közül az első 2017 nyarán már meg is valósult.

A SolACE projekt 2017 májusától 2022 áprilisáig tart, és 14 európai országból 25 partnerintézményt fog össze. A konzorciumot a Francia Nemzeti Agrárkutatási Intézet (INRA) koordinálja. A partnerek között vannak mezőgazdasági termelők és gazdálkodói szervezetek, szaktanácsadók, szövetkezetek, logisztikai szolgáltatók, kutatók, ipari szakemberek, valamint a civil társadalom és a vidéki területek képviselői.

A projekt híreiről és eseményeiről a SolACE honlapon és Twitter-en keresztül tájékozódhat részletesebben.  

Partnerek     

 • Agrobiota, Németország     
 • Agroscope - Federal Department of Economic Affairs, Education and Research, Svájc      
 • AIT - Austrian Institute of Technology GmbH, Ausztria     
 • ARVALIS - Institut du végétal, Franciaország     
 • CONCER - CON.CER Societa Cooperativa Agricola, Olaszország     
 • CREA - Council for Agricultural Research and Economics, Olaszország     
 • DCM - De Ceuster Meststoffen NV, Belgium     
 • ECAF - European Conservation Agriculture Federation, Spanyolország     
 • FiBL - Research Institute of Organic Agriculture, Svájc     
 • INRA - French National Institute for Agricultural Research, Franciaország     
 • IT - INRA Transfert, Franciaország     
 • JHI - James Hutton Institute, Egyesült Királyság     
 • KU - University of Copenhagen, Dánia     
 • LEAF - Linking Environment And Farming, Egyesült Királyság     
 • ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Magyarország     
 • SOLYNTA - Ontwikkelingsmaatschappij Het Idee, Hollandia     
 • SP - Sourcon Padena GmbH, Németország     
 • SLU - Swedish University of Agricultural Sciences, Svédország     
 • SU - Sabancı University, Törökország     
 • SYNGENTA, Franciaország     
 • UCL - Université catholique de Louvain, Franciaország     
 • UE - University of Évora, Portugália     
 • UHO - University of Hohenheim, Németország     
 • UNEW - University of Newcastle – Egyesült Királyság     
 • UPM - Technical University of Madrid - Universidad Politécnica de Madrid, Spanyolország 

 

Finanszírozás

A Solace – „Új megoldások az agroökológia és a termelékenység javítására a víz- és a tápanyag-felhasználás hatékonyságának növelésével " c. projekt az Európai Unió HORIZONT 2020 kutatási és innovációs program - 727247 számú Támogatási Megállapodás és a 17.00094 számú Svájci Oktatásért, Kutatásért és Fejlesztésért Felelős Államtitkárság (SERI) - támogatásával jött létre. A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság és a svájci kormány hivatalos álláspontját. E sajtóközleményben közölt információk további felhasználásáért sem az Európai Bizottság/SERI, sem a Bizottság/SERI nevében eljáró képviselő nem vonható felelősségre.

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Wed, 18 Oct 2017 17:54:41 +0000
Hat éves kutatási munkánkat díjazták az OMÉK megnyitóján– Agrárfejlesztési Díjat kapott az ÖMKi on-farm hálózata http://biokutatas.hu/hu/hirek/931-hat-eves-kutatasi-munkankat-dijaztak-az-omek-megnyitojan-agrarfejlesztesi-dijat-kapott-az-omki-on-farm-halozata http://biokutatas.hu/hu/hirek/931-hat-eves-kutatasi-munkankat-dijaztak-az-omek-megnyitojan-agrarfejlesztesi-dijat-kapott-az-omki-on-farm-halozata A Földművelésügyi Minisztérium és az Agrár Marketing Centrum minden évben elismeri a hazai mezőgazdasági kezdeményezéseket különböző kategóriájú díjak kiosztásával, melyeket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) hirdetnek ki.

Idén az ÖMKi-t érte az a megtiszteltetés, hogy átvehette az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat, melyet Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adott át Dr. Drexler Dórának, az ÖMKi ügyvezetőjének. Az elismerést az on-farm kutatási hálózatunk nyerte el. A díjjal a hazai ökogazdálkodásért immár hat éve végzett töretlen munkánkat, és természetesen a kutatásainkban részt vevő ökológiai gazdálkodókat jutalmazták, akik nélkül nem működhetne a hálózat.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg az on-farm kutatási hálózat kialakítását, amely a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere. Életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérleteket állítunk be árutermelő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. Hálózatunk munkája azért is egyedülálló hazánkban, mert az ökológiai gazdálkodásban részvételi jellegű on-farm kísérletekre mindeddig nem volt példa. A rendszer mozgatórugója az együttműködés, hiszen a kísérleti témák kiválasztása, megvalósítása, kiértékelése, és az eredmények megvitatása szoros kapcsolatot teremt a gazdálkodók, szakértők, kutatók és a társadalom szélesebb rétegi között (bővebben on-farm hálózatról itt).

A díj tovább ösztönzi kutatómunkánkat és hálózatunk továbbfejlesztését, amely során a hazai gazdatársadalom egyre szélesebb rétegeit tudjuk közvetlenül is bekapcsolni a kísérletekbe, így bevonni a fenntartható termelést célzó információ-áramlásba.  Ezáltal a teljes hazai bioágazat szempontjából jelentős, szakmai közösségépítésre nyílik lehetőség.

Köszönjük a hálózatban részt vevő gazdáknak, együttműködő partnereinknek és támogatóinknak, hogy lehetővé tették ezt az elismerést.

 

Kövessen minket Facebookon is: ÖMKi

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Mon, 02 Oct 2017 07:48:50 +0000
DiverIMPACTS – Növényi diverzifikáció előmozdítása az európai mezőgazdaságban http://biokutatas.hu/hu/hirek/929-ujabb-nemzetkozi-projekt-resze-az-omki-diverimpacts-novenyi-diverzifikacio-elomozditasa-az-europai-mezogazdasagban http://biokutatas.hu/hu/hirek/929-ujabb-nemzetkozi-projekt-resze-az-omki-diverimpacts-novenyi-diverzifikacio-elomozditasa-az-europai-mezogazdasagban

A DiverIMPACTS egy újonnan indult, ötéves Európai Uniós projekt, melynek célja, hogy segítse a szántóföldi növénytermesztési rendszerek diverzifikációjában rejlő lehetőségek megvalósítását, ezáltal a jobb mezőgazdasági termelést, az erőforrás-hatékonyságot és a fenntartható termékpályák létrehozását.

A DiverIMPACTS – Diverzifikáció a vetésforgó, köztes-termesztés és másodvetés alkalmazásával, a fenntarthatóságra törekvő szereplők és termékpályák támogatásával című projektet a Horizont 2020 Európai Uniós kutatási és innovációs program támogatja. A projekt a növénytermesztési rendszerek változatosabbá tételének gyakorlati előnyeit vizsgálja és mutatja be. A diverzifikáció többféleképpen is megvalósítható, így például a) vetésforgó, b) másodvetés, c) köztes vetés (intercropping) alkalmazásával. Utóbbi lehet kevert, soronkénti vagy sávos elrendezésben. Az ÖMKi feladata többek között a növénytermesztés diverzifikációjával szerzett legújabb európai tapasztalatok összegyűjtése és elemzése, valamint, gazdálkodókkal együttműködésben, új diverzifikációs technikák gyakorlati tesztelése és vizsgálata.

A projekt fontos célja, hogy elhárítsa a növénytermesztési diverzifikáció előtt álló akadályokat, és elősegítse a mezőgazdasági sokféleség megvalósítását adott gazdaság, ellátási lánc vagy térség szintjén egyaránt. Ezért a döntéshozók számára is hasznos javaslatokat dolgozunk ki, hogy megkönnyítsük a termékpályák összes érintett szereplőjének koordinációját.

A DiverIMPACTS projekt 10 már működő szántóföldi kísérlet tapasztalataira támaszkodik, melyek kiválóan alkalmasak a növénytermesztési diverzifikáció hatásainak számszerűsítésére. Ezen kívül a projekt 25 úgynevezett innovációs csoporttal működik együtt, és támogatja őket az olyan fenntartható termékpályák kialakításában, amelyeket a magas fokú növénytermesztési diverzifikáció és az új piaci termékek jellemeznek. Az innovációs csoportok a szereplők széles körét foglalják magukban, így például gazdálkodókat, szaktanácsadókat, feldolgozókat és kutatókat.

A 2017 és 2022 között futó DiverIMPACTS projektet, mely 11 európai országból összesen 34 partnert fog össze, a Francia Nemzeti Agrárkutatási Intézet (INRA) koordinálja. A konzorcium gazdálkodókból, gazdaszervezetekből, szaktanácsadókból, szövetkezetekből, logisztikai szolgáltatókból, kutatókból, ipari szakemberekből, valamint a civil társadalom és a vidéki térségek képviselőiből áll.

A projekt híreiről és eseményeiről a DiverIMPACTS honlapon és Twitter-en keresztül tájékozódhat részletesebben is.

 

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Wed, 27 Sep 2017 04:43:55 +0000
Küldj nekünk egy egészséges selfie-t! - "Ökokedvenc" Fotópályázatot hirdet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) http://biokutatas.hu/hu/hirek/927-kuldj-nekunk-egy-egeszseges-selfie-t-okokedvenc-fotopalyazatot-hirdet-az-okologiai-mezogazdasagi-kutatointezet-omki http://biokutatas.hu/hu/hirek/927-kuldj-nekunk-egy-egeszseges-selfie-t-okokedvenc-fotopalyazatot-hirdet-az-okologiai-mezogazdasagi-kutatointezet-omki Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

 "Ökokedvenc" címmel fotópályázatot hirdet

 

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az ökológiaiélelmiszerek széleskörű fogyasztásának fontosságára.

 

Mit értünk öko élelmiszer alatt? Olyan alapanyagokat és feldolgozott termékeket, melyeket az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint állítottak elő, vagyis olyan növényekből készültek, melyeket kémiai növényvédőszerek és műtrágyák használata nélkül, talajon termesztettek, ill. olyan állatokból, melyeket nem kezeltek megelőző jelleggel antibiotikumokkal, és tartásmódjuk teljes mértékben megfelel az adott állatfaj mozgásigényének, természetes viselkedési szükségleteinek (pl. tud kapirgálni, túrni, futni). További információ az ökogazdálkodás fogalmáról itt található: http://biokutatas.hu/biogazdalkodas/alapfogalmak.

 

Küldj nekünk egy selfie-t, a kedvenc öko élelmiszereddel! Evés-ivás vagy épp fürdés közben, a kertben, szüretkör, utazáshoz készülődve, a kutyát etetve, családi túrán, akár koncerten tombolva. Bárhol, bármikor, csak bio legyen! Minél kreatívabb a helyszín, a történet és a fotó, annál nagyobb az esélye az első helyezésnek!

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Fri, 08 Sep 2017 05:33:29 +0000
Diversifood Factsheet - Minor Cereals: Einkorn in Hungary (angol ismertető az alakor magyarországi helyzetéről) http://biokutatas.hu/hu/hirek/924-diversifood-factsheet-minor-cereals-einkorn-in-hungary-angol-ismerteto-az-alakor-magyarorszagi-helyzeterol http://biokutatas.hu/hu/hirek/924-diversifood-factsheet-minor-cereals-einkorn-in-hungary-angol-ismerteto-az-alakor-magyarorszagi-helyzeterol A Diversifood nemzetközi projektünk keretében 2 oldalas angol tájékoztatót készítettünk a kisgabonákról, melyet a következő linken érhetnek el: link.

Az ismertető az alakor búzafajtáknak és tájfajtáknak a hazai termelésbe történő újbóli bevezetésének lehetőségeiről és új élelmiszerekké alakításáról szól az ökológiai piac számára. (például: sör, kenyér, keksz, tészta stb.)

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Fri, 01 Sep 2017 11:26:26 +0000
Tönke és alakor fajta és tájfajta bemutató Nyíregyházán http://biokutatas.hu/hu/hirek/923-tonke-es-alakor-fajta-es-tajfajta-bemutato-nyiregyhazan http://biokutatas.hu/hu/hirek/923-tonke-es-alakor-fajta-es-tajfajta-bemutato-nyiregyhazan Az ÖMKi és a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézete közös szervezésében 2017. június 30-án tönke és alakor fajtabemutatót tartottunk Nyíregyházán. A mintegy 40 fős rendezvényen javarészt érdekelt termesztők és kutatók vettek részt, de az ősgabonák termeléséhez kapcsolódó kereskedelmi és feldolgozó cégek képviselői is megjelentek.

A délelőtti szakmai előadások előtt Dr. Zsombik László, a Nyíregyházi Kutatóintézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője tartott előadást a szántóföldi ökológiai gazdálkodás gyakorlat-központú hazai kutatásairól, kiemelve a Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet egyik nemzetközi projektjét, a Diversifood-ot. E kutatás célja, hogy az ősi gabonafajokról, így például a tönke és az alakorbúza fajtáiról és tájfajtáiról minél több gyakorlati termesztési és feldolgozási tapasztalat jöjjön létre a hazai ökológiai gazdálkodás keretei között. A gyakorlati ismeretek birtokában a legjobban bevált fajtákat, tájfajtákat széles körben igyekszünk megismertetni mind a termelőkkel, mind pedig a fogyasztókkal, hogy az ősgabonák visszakerülhessenek a köztermesztésbe, a mindennapi élelmiszer-fogyasztásba. Az ÖMKi a Diversifood projekt keretében a Nyíregyházi Kutatóintézettel együttműködésben immár két éve vizsgálja az alakor és tönke génbanki tételeket és kereskedelmi fajtákat kisparcellás kísérlet-beállításban, minősített öko területen. A résztvevők a délután folyamán meg is tudták tekinteni az előadásokban bemutatott növény-különlegességeket.

]]>
krisztian.havas@biokutatas.hu (krisz) ÖMKi hírek Mon, 28 Aug 2017 10:04:46 +0000