2012. október 30-án vendégünk volt Dr. Gabriele Moder, az InfoXgen nemzetközi egyesület ügyvezetője. Az InfoXgen-t három, német nyelvterületen működő öko ellenőrző szervezet hozta létre 2001-ben. Egyik fő célja a mezőgazdálkodás során alkalmazható szerek és készítmények értékelése, abból a szempontból, hogy használhatók-e az ökológiai gazdálkodásban, azaz megfelelnek-e a hatályos EU-bio rendeletnek (889/2008/EK rendelet) és a speciális nemzeti előírásoknak.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_infoxgen.jpgMagyarországon jelenleg nincsen egységes módszertan alapján kialakított, országosan elfogadott öko-szerlista, melyet minden érintett szervezet egységesen alkalmazna – elsősorban az ellenőrző szervezetek, az öko szaktanácsadók és az érdekképviseleti szervezetek. A létező különböző öko-szerlisták szempontrendszere és tartalma jelentősen eltér egymástól. Ez nehézséget okoz az ágazaton belül az eligazodásban, elsősorban az ökológiai gazdálkodóknak, de az őket segítő szaktanácsadóknak is, és növeli a tévedések, a véletlen szabályszegések arányát. Továbbá az információkhoz való nehézkes hozzájutás és a tévedés anyagi vonzattal járó kockázata eltántoríthatja az új termelőket a hazai ökogazdálkodásba való bekapcsolódástól.

Éppen ezért használtuk ki Moder Asszony látogatását arra, hogy a hazai szereplők első kézből megismerhessenek egy nemzetközileg is bevált öko szerlista készítési és fenntartási rendszert. A bemutató után pedig feltettük a kérdést: vajon a résztvevők szerint szükség van-e Magyarországon az ökológiai gazdálkodásban használható készítmények egységes értékelési és regisztrálási rendszerére?

 

A találkozón részt vevő szervezetek és képviselőik álláspontját az itt letölthető összefoglalóban olvashatják.