Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. február 22.

HírVállalkozói tevékenység az ökológiai vetőmag- és növénynemesítési ágazatban

Elérhetők az ökológiai vetőmag- és növénynemesítési vállalkozás fellendítését célzó uniós szintű szempontokra összpontosító online képzési sorozat első webináriumának főbb eredményei és anyagai

öko vetőmag, növénynemesítés, liveseeding

Részletek
2024. február 19.

Hír
10% fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet felölelő legújabb kiadvány kiemeli, soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés, melyhez elsősorban Ausztrália járult hozzá, több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület öko művelésbe vonásával, melyet India (2 millió hektár) és Görögország (390.000 hektár) bioterület növekedése követett. Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. Negatív rekord ugyanakkor, hogy - most először a statisztikai adatgyűjtés negyed évszázada alatt - csökkent az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Európában. A globális piaci növekedés mindeközben töretlenül folytatódott, 12,8%-os bővüléssel 2021-hez viszonyítva. A magyarországi öko ágazat fejlődéséről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára számolt be a BioFach immár hagyományos Kelet-Közép európai szekcióján. Idehaza az ökológiai módszerekkel művelt területek mintegy 10%-kal bővültek egy év alatt, ami azt jelenti, hogy 2022-ben a hazai öko terület meghaladta a 320.000 hektárt. Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll öko művelés alatt. Ökrös Oszkár ugyanakkor kiemelte, a cél, hogy 2027-ig elérjük a 10%-os öko területarányt. 

BIOFACH, öko statisztikai kiadvány

Részletek
2024. február 10.

Hír
Ökológiai átállást akadályozó tényezők a szőlészetben - Újabb műhelymunkát tartottunk a Organic Targets 4EU projektben

A Balatonfüred-Csopak borvidék szőlészeinek bevonásával szervezett az ÖMKi egy félnapos műhelymunkát február 5-én balatonfüredi a Balogh Pincészetben, az OrganicTargets 4 EU projekt keretében.

szőlőtermesztés, ökológiai szőlőtermesztés, bioborászat

Részletek
2024. február 2.

Hír
Felhívás: kétnapos képzés az agroökológia és a regeneratív mezőgazdaság gyakorlatairól

Ismét megnyitjuk az EIT Food által támogatott képzési programot!

agroökológia, Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma, képzési program

Részletek
2024. január 29.

Hír
Tudományos publikációk 2023

Az ÖMKi részvételével 2023-ban megjelent tudományos publikációk 

Részletek
2024. január 25.

Hír
Mit hozott 2023? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet évértékelője

2023-ban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerteágazó és bővülő kutatásaival, valamint az EU-s projektekben növekvő szerepvállalásával tovább erősítette a hazai öko tudásátadást és a fenntarthatósági fordulatot, nemcsak itthon, hanem a nemzetközi szintéren is. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen