b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_DSCF1095.JPGMárcius 19-én lezajlott az „Abaúji és szatmár-beregi Leader térségek ökológiai gyümölcstermesztésének fejlesztése szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader projekt zárórendezvénye 60 fő részvételével. Az ökológiai termesztésre való átállás mérlegelése során foglalkozni kell a termékértékesítés témájával, ennek megtervezési módjait és az értékesítés lehetőségeit mutatták be az előadók a rendezvény délelőttjén. Délután pedig a szervező partnerek összefoglalták az együttműködési projekt során megvalósított eredményeket és a levont tanulságokat, majd a résztvevőkkel közösen egy műhelymunka keretében megvitatták az együttműködés további lehetőségeit és formáját.

Az első előadást Szabó-Galiba Csaba, a Naturexpress Kft. ügyvezetője tartotta, „Öko termékek piaca és marketingje” címmel. Több példán keresztül ismertette a külföldi és hazai piaci lehetőségeket, piacra jutási formákat. Feltárta a fogyasztói igények közti különbségeket, kezdve az alkalmi vásárlók csoportjától az elhivatott biofogyasztókig. Hazánkban még a fejlődés kezdetén tart a bioélelmiszerek belső piaca, tehát az export lehetőségekkel mindenképp érdemes foglalkozni. Ugyanakkor fontos lenne felkészülni arra, hogy a minden évben bővülő hazai keresletet belföldi termékekkel tudjuk ellátni. Jellemezte a hazai bio értékesítési lehetőségeket, ismertette előnyeiket-hátrányaikat, ezzel segítve a termelők döntését az értékesítés módjának tervezésében.

Dr. Lajos Attila, a SZIE GTK Üzleti Tudományok Intézetének egyetemi docense „Az értékesítés módjai és megtervezésük, termék-tervezés” c. előadásában a terméktervezés és a termékértékesítés stratégiájának alapjait magyarázta el a résztvevőknek. Biotermesztőknek a megkülönböztető és a koncentráló típusú stratégiákat ajánlotta a különböző termékértékesítési módok közül.

Bittsánszky Márton, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese a termelői csoportok elismerésének és támogatásának feltételeit, alapszabályzatának pontjait ismertette, továbbá kitért az új vidékfejlesztési operatív programokra, a környezetvédelmi intézkedésekre és a várható uniós támogatások mértékére.

Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője az o-tx.com honlap immár magyar nyelven is elérhető felületét prezentálta. Az o-tx egy új aukciós kereskedelmi felület, kizárólag minősített biotermesztők számára. Az ÖMKi a honlap magyarra fordításával abban kíván segítséget nyújtani a hazai ökotermelőknek, hogy terményeiket lehetőleg közvetlenül, a lehető legkedvezőbb áron tudják értékesíteni, akár belföldi, akár külföldi vevő számára.

Dr. Podmaniczky László, a SZIE Ökológiai Gazdálkodás és Agrár-környezettervezési Tanszék egyetemi docense az „Ökológiai vállalkozás menedzsment” c. előadásában közgazdasági fogalmakat tisztázott, majd részletesen elmagyarázta az input/output és az átalakítás/jövedelem fogalmak négyszögét és fontosságát a profit-orientált vállalkozásban.

Zámbó Sándor, a SZIE Ökológiai Gazdálkodás és Agrár-környezettervezési Tanszék tanszéki mérnöke az öko termelés adminisztrációjával kapcsolatos tévhiteket igyekezte eloszlatni, adminisztrációs terheket csökkentő eljárásokra hívta fel a figyelmet, s végül az öko védjegyeket mutatta be.

Rezneki Rita agrárkamarai szakértő előadását távollétében Podmaniczky László tartotta meg, melynek keretében ismertette az új Közös Agrárpolitika céljait és a keretében várható agrár és öko támogatási lehetőségeket, követelményeket.

Az ebédszünet után a 2014 júliusában indult LEADER Térségek közötti együttműködési projektet értékelték a megvalósításban érintett szervezők és a partnerek: az ÖMKi, a Gerje-sztők HVK és az Abaúj Leader HACS, Hernádszentandrás Önkormányzata és Marján Zoltán termelő. Egyúttal megtörtént a projekt keretében készült új szakmai kiadványok ünnepélyes átadása is: „Ellenálló fajták gyümölcstermesztők részére”, „Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében” és a „Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében”.

Az átadást követő műhelymunka alapjául az előző hónapok során lezajlott helyi fórumok szolgáltak, melyek keretében részletesen feltártuk az ökológiai gyümölcstermesztési ágazat fejlesztését hátráltató tényezőket, megoldandó feladatokat. A zárórendezvény során végzett szavazás alapján a legfontosabbnak ítélt kérdések a következők lettek:

  • gyakorlati szaktanácsadás hiánya
  • új fajtákról kevés az információ és a hazai tapasztalat még kevesebb
  • kevés a kutatási eredmény az új fajták ökológiai gazdálkodásban mutatott viselkedéséről
  • sok esetben hiányzik a termesztési és értékesítési stratégia a telepítés idején
  • fontos növényvédelmi problémák: monília, cseresznyelégy
  • bizalomhiány a termesztők és az ellenőrző szervezet irányába („nem igazi bio”)
  • érdekképviselet hiánya.

A délutáni műhelymunka során – melyet Aldea Benedek moderátor vezetett le – a fenti problémákra közösen kerestük a megoldásokat, kitörési lehetőségeket és kialakult egy együttműködő csapat, ami a továbbiakban is aktív szerepet kíván vállalni a problémák megoldásának terén. Végül, a szakmai nap és a projekt zárásaként közösen költöttük el az ünnepélyes záróvacsorát.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Szabó-Galiba Csaba: Öko termékek piaca és marketingje (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Dr. Lajos Attila: Az értékesítés módjai és megtervezésük, termék-tervezés (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Bittsánszky Márton: Termelői csoportok (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Dr. Drexler Dóra: Ökológiai termékek aukciós kereskedelmi felülete (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Dr. Podmaniczky László: Ökológiai vállalkozás menedzsment (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Zámbó Sándor: Az öko termelés adminisztrációja, védjegyei (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Dr. Podmaniczky László - Rezneki Rita: Agrár és öko támogatási lehetőségek 2015-től (előadásanyag.pdf(előadáskivonat.pdf)

 

Papp Orsolya: A délutáni műhelymunka vitaanyaga (előadáskivonat.pdf)