b_200_150_16777215_00_images_IMG_7308.jpg

Élénk az együttműködés a bioburgonya szakmai műhelyben – ezt tapasztalhattuk 2015. január 20-án, Gödöllőn, az ÖMKi által szervezett, immáron negyedik burgonya on-farm évértékelő találkozón. A rendezvénynek több célja volt: a 2014-es termesztési szezon összesített eredményeinek bemutatása, az elmúlt három év eredményének összefoglalása és a közös együttműködés további céljának és formáinak megvitatása. A találkozó sikeres volt, a délután olyan aktív eszmecserével zárult, amely meghatározza a következő évek közös munkájának irányvonalait.

Az ÖMKi szervezésében 2014-ben húsz ökológiai termelő öt burgonyafajtát tesztelt középkorai termesztésben és négy fajtát korai, fátyolfóliás technológiával. A kísérletek eredményeit Papp Orsolya mutatta be a „Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata” és „Rövid tenyészidejű burgonyafajták on-farm vizsgálata korai fátyolfóliás termesztésben” című előadásaiban. A vizsgált fajták a következők voltak: Balatoni Rózsa, Pannónia, Chérie, Sissi, Démon, Hópehely, Tiamo, Big Rossa, Bettina. Az összesített eredmények azt mutatják, hogy a biogazdálkodásban is érdemes a korai, fátyolfóliás termesztéstechnológiával termelni, és a kísérlet céljára kiválasztott burgonyafajták legtöbbje beválik ökológiai művelésben is.

Basticz Szilvia, SZIE BSc hallgató „Középkorai burgonyafajták keményítőtartalmának vizsgálata ökológiai gazdaságokban” c. szakdolgozati témájának eredményeit mutatta be a résztvevőknek. A kutatás meglepő eredményeket hozott: a termőhely és a termesztéstechnológia olyan erős hatással van a fajták keményítő tartalmára, hogy adott gazdaságban akár más főzési típusba is átsorolódhat a termény. Az eredmények alapján kifejezetten ajánlott a termelőnek figyelemmel lennie erre a tényre, és egyszerű módszerekkel nyomon követni a burgonya beltartalmi alakulását – főként, ha az értékesítési módjában számít a termés keményítő tartalma.

Az állami burgonyafajta-vizsgálatokban bekövetkezett változások, burgonyafajták betegség-ellenállóságának vizsgálata” címen két előadást tartott Dr. Gergely László, a NÉBIH NKI munkatársa. Szemléletes fotókkal mutatta be a NÉBIH burgonyafajta vizsgálati módszertanát és elgondolkodtató tényekkel szembesítette a hallgatóságot a fajtavizsgálatokban bekövetkezett változásokról.

Az ebédszünet után ismét Papp Orsolya vette át a szót és bemutatta a bioburgonya on-farm kutatási hálózat háromévi együttműködésének főbb eseményeit, eredményeit: 2011 óta huszonkét termelővel összesen 15 fajtát vizsgáltunk meg és négy különböző témában kísérleteztünk. Évente találkoztunk az eredmények megvitatása céljából, számos terepnapot szerveztünk és több kóstolót tartottunk séfek, éttermek, fogyasztók, kutatók számára. Számos szereplőt sikerült megszólítanunk a bioburgonya termékpálya egyes állomásairól és összeállt egy erős csapat, amely nyitottan áll a további együttműködés, kutatás és közös fejlődés elé.

Az összegzés után a megjelent on-farm partnerek közösen megvitatták a tapasztalatokat, tisztázták céljaikat és közös irányvonalakat határoztak meg. A konferencia a 2015-re tervezett on-farm burgonya fajtakísérletek megvitatásával zárult.

 

A rendezvény során elhangzott előadások anyagai itt letölthetők: