b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_bf1.jpgAz immár 136 országból érkezett több mint 44.000 szakmai látogatóval jeleskedő Biofach és Vivaness szakkiállításon az ÖMKi is ismét részt vett kiállítóként. A világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő bio-szakvására idén február 11-14. között volt látogatható Nürnbergben, ahol Hollandia volt a díszvendég.  

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_bf2.jpgA látogatókat a hét csarnokban elhelyezett 2348 kiállítón kívül a vásárral párhuzamosan zajló több mint 100 konferencia szekció is érdekelte. Közel 7000-en vettek részt ezeken a rendezvényeken. A szakpolitikai témájú előadások, mint például az EU és az Egyesült Államok közti tervezett kereskedelmi egyezményt taglalók, különösen nagy érdeklődésre tartottak számot. Az ÖMKi szervezésében immár negyedik alkalommal megvalósuló Közép- és Kelet-Európai öko-ágazati szekció szintén sikerrel zárult. Az előadók a szlovén Fenntartható Fejlődés Intézetétől (Martina Vresak), a cseh Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (Jan Gallas), a FiBL ukrán ökológiai piacfejlesztési projektcsapatától (Natalie Prokopchuk), a lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (Michal Rzytki) és az ÖMKi-től (Dr. Drexler Dóra) érkeztek. Az eseményt a svájci FiBL igazgatója, Prof. Dr. Urs Niggli moderálta. A több mint 60 fős nemzetközi közönség élénken érdeklődött a térség országainak GMO-politikájáról, ökogazdálkodást támogató lépéseiről. Az előadások szöveges összefoglalója angol nyelven ITT tölthető le. Az előadások diái ITT érhetők el.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon 100 négyzetméteren összesen 16 hazai kiállító volt jelen. Az ÖMKi munkatársai itt mutatták be az érdeklődőknek a legfrissebb hazai kutatási eredményeket és kiadványokat.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_bf3.pngAz ökológiai gazdálkodás tudományos megalapozásáról, az ökokutatások európai és nemzetközi helyzetéről és lehetőségeiről egy teljes napot kitöltő konferencián is tájékozódhattak a résztvevők. A FiBL szervezésében megvalósuló eseményen az IFOAMképviseletében Bram Moeskops bemutatta a TP Organics technológiai platform által készített és az EU által is elismert új ökológiai kutatás-fejlesztési akciótervet. A dokumentum összefoglalja az ágazat legfontosabb európai kutatási igényeit. A délután folyamán az európai fókusz globálissá szélesedett. A Technology and Innovation Platform of IFOAM (TIPI) programja arra koncentrált, hogy a nemzetközi résztvevők bevonásával feltárja a világ ökokutatási igényeinek összefogott képviseletéhez szükséges lépéseket. Dr. Drexler Dóra, a TIPI alelnöke bemutatta a különböző világrészek képviselőitől eddig összegyűjtött és rendszerezett kutatás-fejlesztési sarokpontokat. A konferenciát követő vezetőségi ülésen pedig döntés született arról, hogy az ökológiai mezőgazdasági kutatási igények jobb globális megjelenítése és könnyebb finanszírozhatósága érdekében a TIPI elkészíti az ökológiai gazdálkodás nemzetközi kutatási prioritásainak jegyzékét, hogy az európai ökokutatási agenda mellett elindulhasson az ágazat nemzetközi tudományos érdekképviselete is.

További fotókat a vásárról és a rendezvényekről a Biofach oldalán talál ezen a linken