b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_4_Nemesgorzsony_20140928.JPGGyőrffy Balázs, Nemesgörzsöny polgármestere és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke, köszöntötte a résztvevőket.

Csáki Tamás, az ÖMKi méhészeti kutatási szakreferense követte, aki bemutatta az ÖMKi-t és a projektet, melynek keretében a rendezvény megrendezésre került. A területileg illetékes Helyi Akciócsoport képviseletében Jokesz Mária, munkaszervezet vezető, tartotta meg a bemutatkozást.

Szabó György, méhegészségügyi felelős tartotta. Előadásában részletesen ismertette a méhegészségügyi felelősök feladatait, jogkörét, felelősségét, kompetenciáit.

Dr. Hegedűs Dénes, NÉBiH, állatorvos, előadásának témája a varroa atka biológiája volt. Az előadás mikroszkópos bemutatóval is kiegészült, mely során a résztvevők szemtanúi lehettek egy méh születésének, valamint a vele együtt fejlődő varroa aktát és nyomait is megfigyelhették.

Dr. Csuja László, biológus, szemléletes előadásában a szerves savak élettani hatásait mutatta be a méhek és a varroa atka esetében.

Rádi Tibor, méhész, munka- és környezetvédelmi előadásában felhívta a figyelmet a méhészkedéssel járó potenciális veszély- és balesetforrásokra, megelőzésük fontosságára.

Tóth Péter, szaktanácsadó, előadásában a varroa atka elleni védekezés 3 lépcsőjét mutatta be, kitérve a különböző védekezési módszerekre, azok hatékonyságára.

Az ebédet követően a résztvevők Németh Zoltán, nemesgörzsönyi méhész, méhészetében ismerkedhettek meg többféle oxálsav szublimátor készülékkel és a konvencionális szerektől mentes méhészkedéssel. Terepbejárás közben megismerhették a gazdaság történetét, jelenlegi működését. A nap szakmai diskurzussal zárult.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Győrffy Balázs: Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése

Jokesz Mária: Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport: „Valós értékrenndel, nyitottan a lehetőségek előtt”

Szabó György: Méhegészségügyi felelősök feladatai, hatósági szerepek, járványügy

Dr. Hegedűs Dénes: A varroa atka biológiája

Rádi Tibor: A méhész egészségvédelme

Tóth Péter: Az atka elleni védekezés három lépcsője