b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_tokaj_dscf0473.jpgRendezvénysorozatunk harmadik helyszíne a Tokaji Mezőgazdasági Szakközépiskola volt, ahol a résztvevők száma meghaladta az 50 főt. A rendezvényt Papp Orsolya (ÖMKi) nyitotta meg, ismét ráirányítva a figyelmet a rendezvények során adódó együttműködési lehetőségek felfedezésére és fontosságára.

Simon Gergely, a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszék egyetemi docense előadásában beszélt a gyümölcsök tárolási betegségeiről, melyet az alma tárolási betegségeinek bemutatásával szemléltetett. Ismertette az egyes tárolási betegségek tüneteit, úgymint az üvegesedés, foltosodás, húsbarnulás, magházbarnulás, fonnyadás stb. Hangsúlyozta a megfelelő tárolási körülmények fontosságát, illetve a nem megfelelő tárolás következményeit a gyümölcsök betegségeinek kialakulásában.

Dr. Hitka Géza, a BCE Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék egyetemi adjunktusa a gyümölcsfajok tárolási sajátosságait mutatta be. A gyümölcsök minőségének megőrzéséhez, eltarthatóságuk növeléséhez nem elegendő a megfelelő időben betakarított termék, szükséges a tárolási technológia szabályozása és ellenőrzése. Előadásában részletesen ismertette a különböző tárolási technológiákat és azok egyes elemeit: hangsúlyozta az optimális hőmérséklet és páratartalom, valamint a megfelelő levegőmozgatás szerepét.

Göblyös Judit, a Hungária Öko Garancia Kft. ügyvezetője az integrált és az öko gyümölcsfeldolgozás különbségeit ismertette. Előadásában elmondta, a biotermékek feldolgozása során milyen jogszabályi előírásoknak kell megfelelni. A biotermékek ellenőrzésére és tanúsítására, az ökológiai termékek tartósítására és feldolgozására vonatkozó szabályok szerepét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a mai szigorú adminisztrációs előírások között már nem jelent plusz terhet az ökológiai minősítéshez szükséges dokumentáció összeállítása.

Szabó Attila, a Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter klasztermenedzsere szervezetüket és annak működését mutatta be a hallgatóságnak. A Klaszter 2011. évi megalakulásáról, a tagok által előállított termékekről és szolgáltatásokról – Beregi Kecskesajt, gyümölcslé, falusi szálláshelyek – beszélt, hangsúlyozva a „helyi termék” kiemelt szerepét a feldolgozás során. Fontos, hogy az előállított termék helyi alapanyagból, helyi munkaerő közreműködésével, helyi üzemekből kerüljön ki. Attila külön kiemelte a klaszterhez való csatlakozás lehetőségeit is. Jelenleg egy ökológiai termelő tagjuk van.

Czakó Mónika, a Bestillo Pálinkaház gazdasági vezetője a szeszesital-célú gyümölcs felvásárlás és feldolgozás sajátosságait emelte ki előadásában. A Bestillo Pálinkaház az egészséges, érett és tisztán szedett gyümölcsöket a beérkezést követően azonnal feldolgozza. Jellegzetes, hagyományos pálinka gyümölcsök a kajszibarack, cigánymeggy, szilva, birs, málna. Mónika hangsúlyozta, hogy a Bestillo Pálinkaház várja termelő partnerek jelentkezését.

Szabadkai Andrea, a Kislépték Egyesület elnöke a manufakturális feldolgozásról és a védjegyezési lehetőségekről tartott előadást. Ismertette az értékesítési célra történő gyümölcsfeldolgozás jogi kereteit, a kistermelőkre vonatkozó jogszabályokat, a kötelező nyilvántartások vezetését a kistermelőként előállított termékekről. Hangsúlyozta, hogy ha ökotermelőként kistermelő is szeretne lenni valaki, mindkét jogszabály előírásainak meg kell feleljen.

Az ebédszünet után a résztvevők átutaztak Tiszanagyfalu-Virányosra, ahol Hámori András vezetésével megtekintették a Biofaktura Kft. feldolgozó üzemét. Dr. Simon Gergely a gyümölcsök beltartalmi paramétereinek mérésére alkalmas eszközöket (alma és cseresznye digitális penetrométer, prizmás refraktométer, titrátor) mutatta be gyakorlati használat közben. A mérések adatainak és helyes értelmezésének fontosságát Gergely külön kiemelte. Kaponyás Ilona szaktanácsadó a gyümölcsösben végzendő őszi, betakarítás utáni tennivalókról beszélt, melyek a gyümölcsöst előkészítik a következő évi termelésre.

A rendezvényt a gyümölcsösben tett sétával zártuk, ahol megtekintettük a különböző fajtákból álló almást és a körteültetvényt, valamint a betakarítás folyamatát.

A rendezvény során elhangzott előadások:

Simon Gergely: A gyümölcsök tárolási betegségei (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

dr. Hitka Géza: A gyümölcsfajok tárolási sajátosságai, árukezelés, postharvest technológiák (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Göblyös Judit: Az integrált és az öko gyümölcsfeldolgozás különbségei: eljárások, adalékanyagok, ellenőrzés (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Szabó Attila: A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter bemutatkozása (előadásanyag.pdf)

Czakó Mónika: Szeszesital-célú felvásárlás és feldolgozás a Bestillo Pálinkaház esetében (előadásanyag.pdf)

Szabadkai Andrea: Kisléptékű (manufakturális) feldolgozás, védjegyezési lehetőségek (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Kaponyás Ilona: Őszi tennivalók a gyümölcsösben a betakarítás után, jövő évi gazdálkodás előkészítése (előadáskivonat.pdf)

Simon Gergely: Gyümölcs beltartalmi mérések, gyorstesztek és eszközök használata (előadáskivonat.pdf)