b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_meheszet_6_Karcag_20141025.JPGA projekt hatodik rendezvényének témája a méhek betegségei és kártevői, a növényvédőszerek hatása a méhekre, munka- és egészségvédelem a méhészetben, a méhegészségügy jövője volt.

Csáki Tamás, az ÖMKi munkatársa nyitotta meg, a projekt és az ÖMKi bemutatásával.

Dr. Békési László, szakállatorvos, előadásábnak témája a méhek betegségei és kártevői voltak. Ismertette a fontosabb betegségek és kártevők okozta tüneteket, a megelőzés, a diagnosztika és a kezelés lehetőségeit.

Dr. Hegedűs Dénes, állatorvos, a Nosemosisról tartott előadásában részletesen beszélt a betegséget okozó spóraképző egysejtű terjedéséről, szaporodásáról, a betegség tüneteiről, kimeneteléről, a kezelés lehetőségeiről. Mikroszkópos demonstráció során fixált kenetek bemutatásával tette szemléletesebbé előadását, melyet a közönség különösen érdekesnek talált.

Simon Gergely, a Greenpeace munkatársa, a növényvédőszerek méhekre gyakorolt hatásáról beszélt. Részletesen ismertette a mezőgazdaságban alkalmazott peszticidek és csávázószerek hatásait, a témában végzett nemzetközi kutatások eredményit és a Greenpeace követeléseit.

Bross Péter, „Méhegészségügy a jövőre nézve” címmel tartott előadást, mely röviden elmagyarázta a méhegészségügy fogalmát, a múlt és jelent helyzetét, és hosszabban beszélt a jövőben várható tendenciákról a méhek egészségének megőrzése szempontjából. Beszélt a klímaváltozás, a globalizáció, a méhcsaládok sűrűsége okozta kockázatokról, gyakorlati problémákról.

Rádi Tibor a méhész és a fogyasztó egészségvédelméről szóló előadásában felsorolta méhészkedés veszélyeit. Részletesen bemutatta például a méhszúrások, a méhméreg és az atkairtás során a méhészre leselkedő veszélyforrásokat és hangsúlyozta a védőfelszerelés és az előírások betartásának fontosságát. Elmondta, milyen veszélyekkel járhat, ha kisgyermekek mézet fogyasztanak.

Végül pedig Ábrahám Péter fotókkal illusztrált előadása keretében mutatta be méhészetét, az általa használt technológiákat az érdeklődőknek.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Dr. Békési László: A méhek betegségei és kártevői

Dr. Hegedűs Dénes: Nosemosis

Simon Gergely: Növényvédő szerek hosszú-távú hatása a méhek egészségére

Bross Péter: Méhegészségügy a jövőre nézve

Rádi Tibor: A méhész és a fogyasztó egészségvédelme