b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_rsz_dscf0797.jpgA hat részes rendezvénysorozatunk következő állomása Gönc – Göncruszka volt, melynek témája a gyümölcsös szerkezetének kialakítása, megfelelő fajtaválasztás és újszerű technológiai megoldások az öntözés-és fagyvédelem területén. Örömmel tapasztaltuk, hogy az előadások iránt továbbra is nagy az érdeklődés, a részt vevők száma most is meghaladta az 50 főt.

Dr. Ficzek Gitta, a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszék oktatója előadásában beszélt az ökológiai gyümölcstermesztés alapelveiről, kiemelte a faj- és fajtaválasztás fontosságát, a betegségekkel szemben rezisztens fajták kiválasztását és az optimális termőhely megválasztását. Bemutatta az ökológiai termelésre alkalmas gyümölcsfajtákat és fajtaköröket, a hazai nemesítésű rezisztens almafajtákat.

Pernesz György a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság osztályvezetője ismertette, milyen szervezett intézményi keret biztosíthatja az eredményes szakmai működést, a gyümölcsfajta-nemesítés és állami fajtavizsgálat példájának bemutatásával. Részletesen ismertette a fajtavizsgálat szabályzásának nemzetközi módszereit, útmutatóit.

 Donkó Ádám az ÖMKi szakreferense a gyümölcsös sorköz gyepesítésének fontosságát fejtette ki előadásában. Elmondta, a takarónövény használata nem csak az ökológiai termesztésben javasolt, mivel gátolja az eróziót és élénkíti a talajéletet. Szemléletes példákat a szőlőtermesztési kutatásain és a kísérleti gyepmagkeverékeken keresztül hozott.

Szabó György a Gödöllői Méhész Egyesület elnöke a gyümölcstermesztés és méhészet kapcsolatának jellemzőit mutatta be. A méhészek szempontjából jellemezte azokat a méhcsalád fejlődésére káros hatást kifejtő kezeléseket, amelyek a gyümölcstermesztés során fordulnak elő. Tisztelettel felkérte a termesztőket, hogy ezeket a káros hatásokat minimalizálják a méhek érdekében, hiszen a beporzás a termelőknek a legfontosabb.

Szentpéteri Tamás a Fruttamas Kft. szaktanácsadója a gyümölcstermesztésben használt korszerű technikai lehetőségeket ismertette, hangsúlyozva az öntözés, fagy- és jégvédelem jelentőségét előadásában. Az egyenlőtlen eloszlású- és gyakran kevés csapadék, a nyári hőségnapok, valamint a virágzás körüli fagyok szükségessé teszik a korszerű technikai lehetőségek, a növényvédelmet megkönnyítő fitotechnikai műveletek alkalmazását.

Az ebédszünet után a résztvevők a Biokert TÉSZ göncruszkai gyümölcsültetvényét tekintették meg.

A cég történetét és tevékenységét Csuka István ismertette.

Erdősi Bálint szaktanácsadó a termőfelület szabályzásáról beszélt az ültetvény bejárása során. Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, barack) koronaformáinak metszési gyakorlata is megtörtént a résztvevők aktív közreműködésével. A résztvevők között is aktív eszmecsere valósult meg, a házigazdák pedig helyi termékkóstolóval kedveskedtek.

A rendezvény során elhangzott előadások:

dr. Ficzek Gitta: Gyümölcsfajok helyes ültetvény-kialakítása (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Pernesz György: Gyümölcsfajta-nemesítés, állami fajtavizsgálat, vírusmentes oltványok (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

dr. Ficzek Gitta: Gyümölcsfajták és fajtakörök: ökológiai termesztésre alkalmas fajták (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Donkó Ádám: Gyümölcsös sorköz gyepesítése: ápolás és fajválasztás (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Szabó György: A gyümölcstermesztés és a méhészet kapcsolata (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Szentpéteri Tamás: Korszerű technikák a gyümölcs-termesztésben: öntözés, fagy- és jégvédelem (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Csuka István: A Biokert TÉSZ bemutatkozása (előadáskivonat.pdf)