b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_consortium_budapest.jpgAz ÖMKi szervezésében november 4-5-ig Budapesten tartotta éves munkamegbeszélését az Egészséges Kisgabonák (Healthy Minor Cereals) Európai Uniós kutatási projekt. A 16 partnerintézményből álló nemzetközi konzorcium fő célja, hogy különféle vizsgálatokkal (molekulárbiológiai, agronómiai, beltartalmi és fogyasztói) feltérképezze a kisgabonákban (tönköly, rozs, zab, alakor és tönke) rejlő egészség-fokozó lehetőségeket, segítse a beltartalomra fókuszáló nemesítést és egyes kisgabonák visszavezetését a köztermesztésbe.

A budapesti találkozón a partnerek beszámoltak a kutatási munkák előrehaladásáról, továbbá egy műhelymunka (World Café) keretében meghatározták a kisgabonák piaci elterjedését szerintük elősegítő és hátráltató tényezőket. Az eredmények jó alapot adnak a piaci résztvevők felé irányuló későbbi kérdőívek kidolgozásához.

A projektben az ÖMKi szerepe egy hazai esettanulmány kidolgozása a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör). Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött mintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit bővítendő.