b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_meheszet_8_Fehergyarmat_20141128.JPGA projekt nyolcadik rendezvényének témája a méhészeti termékek feldolgozása, termékmenedzsment volt.

A rendezvényt Csáki Tamás, az ÖMKi munkatársa nyitotta meg, a projekt és az ÖMKi bemutatásával.

Bauer Anett, a Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület munkatársa bemutatta a Helyi Akciócsoportot.

Rádi Tibor a méhészkedés során létrejövő „melléktermékekről”, mint jövedelmezőséget javító termékekről tartott előadást. Bemutatta a lépes méz, a virágpor, a méhpempő, a propolisz és a méhméreg felhasználási lehetőségeit, előállításuk illetve feldolgozásuk, értékesítésül módját.

Mervald József első előadásának témája a méhviasztermelés volt, melyben taglalta a kíméletes viasztermeltetés módját, hasznát, valamint részletesen bemutatta a méhviasz feldolgozásának menetét és a méhviasz felhasználásának lehetőségeit.

Kutasi Tamás a mézborról, mint a méhészet jövedelmezőségéhez hozzájáruló alternatíváról tartott előadást. Egy rövid történelmi áttekintés után bővebben beszélt a mézbor előállításának menetéről és pontosan elmagyarázta a közönségnek, hogy miként lehet mézbort készíteni.

Mervald József második előadása a méhpempő termelésről szólt. Ebben ismertette a méhpempő beltartalmi értékeit és az egészségre jótékony hatásait. Ezt követően saját példáján keresztül vezette le a méhpempő termelés folyamatát.

Dr. Kiss János, „Termelés és értékesítés: Gazdálkodj okosan! c. előadásában bemutatta a méhészet jelenlegi helyzetet hazai és nemzetközi viszonylatban, ismertette a méhészek leggyakoribb problémáit. Majd részletesen beszélt a fogyasztói igényeket kielégítő, magas minőségű termékek előállításának fontosságáról, az értékesítés lehetőségeiről és kérdéseiről.

A rendezvény délutáni programja keretében a résztvevők ellátogattak Fekete Zoltán, fehérgyarmati méhész, bioméhészetébe, ahol terepbejárás keretében ismerhették meg jobban a gazdaságot és eszmét cserélhettek a nap eseményeivel és fontos szakmai kérdésekkel kapcsolatban.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Bauer Anett: Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület

Rádi Tibor: A méhészet jövedelmezőségét javító „melléktermékek"

Mervald József: Viasztermelés, viaszfeldolgozás

Kutasi Tamás: Mézbor

Mervald József: Pempőtermelés

Dr. Kiss János: Termelés és értékesítés (Gazdálkodj okosan!)