b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_meheszet_1_Cegled_20140816.JPG Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által szervezett rendezvény iránt már a regisztráció során nagy érdeklődés mutatkozott.

A rendezvényt Csáki Tamás, az ÖMKi munkatársa nyitotta meg, az ÖMKi illetve a projekt bemutatásával. A következő előadó Halmi Tibor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökhelyettese mutatta be az MVH intézményét, szerepvállalását a mezőgazdasági szektorban és ezen belül a méhészeti ágazatban, valamint részletesen ismertette az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés jogcímet. Palotai Sándor, a „Gerjesztők” Helyi Vidékfejlesztési Közösség helyett Halmi Tibor mutatta be a Helyi Akciócsoportok szerepét a vidékfejlesztésben. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Cegléd és Környéke Helyi Szervezetét Petneházy Antal, a szervezet elnöke mutatta be. Fekete József, az OMME általános elnökhelyettese, Nógrád megye szaktanácsadója, az OMME bemutatása mellett a magyar méhészeti ágazat aktuális helyzetéről is beszélt. A bemutatkozásokat egy rövid kávészünet követte.

A szünet után Tőkés Tamás, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsító- és ellenőrzőszervezet munkatársa tartott előadást az ökológiai méhészetre való átállás feltételeiről és az ökológiai méhészkedés szabályairól. Majd Csáki Tamás, méhészeti szakreferens mutatta be az ÖMKi méhészeti on-farm kutatási hálózatát. Az előadásokat ebéd követte, majd pedig a program szerinti délutáni előadások.

Halász Gábor, az OMME szaktanácsadója előadásában a szaktanácsadás jelentőségéről beszélt a méhészetben. Az ezt követő kávészünet és szakmai diskurzus után Tukacs Zsófia, az OMME munkatársa, részletesen ismertette a Magyar Méhészeti Nemzeti Programot. Takács Attila, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársa, a Közös Agrárpolitika 2014-2020-as tervezési ciklusában várható változásokról beszélt, különös tekintettel a méhészeti ágazatot érintő változásokra. Az előadást komoly szakmai érdeklődés követte, a résztvevők számos kérdést tettek fel az előadónak. A projektindító rendezvényt Csáki Tamás zárta.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Csáki Tamás: Méhészeti on-farm kutatási hálózat

Fekete József: Magyarország méhészete és az OMME

Halász Gábor: A szaktanácsadás jelentősége a méhészetben

Takács Attila: Közös Agrárpolitika 2014-2020 – különös tekintettel a méhészeket érintő támogatásokra

Tőkés Tamás Ádám: Az ökológiai méhészetre való átállás gyakorlati tudnivalói, az ökológiai méhészet feltételrendszere

Tukacs Zsófia: Magyar Méhészeti Nemzeti Program 118/2013 (XII.16) VM rendelet