b_200_150_16777215_00_images_stories_20130328.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet egyik fő célja a gyakorlatban alkalmazható eredményeket hozó kutatások megvalósítása. Az ilyen kutatások központi eleme a termelőkkel való együttműködés. Az on-farm kísérleti hálózat keretében az ÖMKi termelőkkel együtt üzemi kísérleteket dolgoz ki és valósít meg.

Március 24-én Csáki Tamás, az ÖMKi méhészeti szakreferense vezetésével tartottuk az első, bioméhészkedés kérdéskörét taglaló, a varroa kontroll témájával foglalkozó műhelytalálkozónkat. A rendezvény keretében a résztvevő méhészek megvitatták a bioméhészkedésben alkalmazott ökológiai technikákat és megismerték a program keretében tesztelni kívánt, a forgalmazó cégek által felajánlott, bioméhészkedésben is engedélyezett varroa ellenes készítményeket. A találkozó célja az volt, hogy megállapodjunk a közös, egész éves kezelési és ellenőrzési módszerekben.


Az első bioméhész műhelytalálkozón Csáki Tamás bemutatta az ÖMKi tevékenységeit, továbbá ismertette az „on-farm” típusú üzemi kutatások módszertanát. Czédulás István, a Méhészek Biokultúra Egyesületének elnöke előadást tartott a bioméhészkedés hazai helyzetéről és felvázolta a méhészeti év során felmerülő méhegészségügyi kockázatokat. Kutasi Tamás, a Magyar Apiterápiás Társaság alelnöke előadásában kiemelte a környezettudatos termelési technológia jelentőségét és annak fontosságát, hogy részletesen ismerjük saját termékeink jótékony hatását.

A műhelytalálkozóval induló on-farm kutatásban résztvevő méhészek az idei szezonban a méhállományukból 12-12 méhcsaládot kezelnek közös módszerrel a varroa ellen és rendszeresen ellenőrzik a fertőzöttségi szintjüket. A kezelési időszak során vagy egyféle módszer eredményességét vizsgálják, vagy kétféle, egymással összehasonlítható készítményt tesztelnek. Az összehasonlító vizsgálatok alkalmával 6-6 méhcsaládot kezelnek.

Az állományon belüli atka fertőzöttségi szint rendszeres ellenőrzését higiénikus aljdeszkával és élő méh-mintavétellel végzik. A méhminták kiértékelését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Méhegészségügyi Osztálya végzi.

Előzetesen 15 méhész vállalkozott a kísérletre az ország különböző körzeteiből. Fontos tudni, hogy a módszerek és a készítmények kipróbálása on-farm körülmények között, azaz nem a termeléstől elkülönítetten beállított egységes családokkal történik, hanem üzemi jelleggel, a bioméhészetek napi működéséhez illeszkedve. A méhészeti szezon során a méhészek feljegyzik a különböző kezelések körülményeit, az atkafertőzésekkel kapcsolatos megfigyeléseket és a termelési képességeket. A kísérlet várható eredménye egy a hazai  gyakorlatban bevált varroa elleni ökológiai védekezési stratégia kidolgozása.

Az on-farm hálózatról bővebben ezen az oldalunkon kaphat tájékoztatást.