Az idei BioFach 41 500 szakmai látogatójával és majd 2400 kiállítójával a várakozásoknak megfelelően teljesített. A bemutatott termékek száma meghaladta a tízezret, köztük több mint ötszáz újdonsággal most ismerkedhetett meg a nagyközönség. Családi vállalkozások és nagyvállalatok, ellenőrző- és érdekvédelmi szervezetek, oktatási- és kutatóintézetek képviselték a bio világot. Az élelmiszerek közül a bor és az olívaolaj kiemelt figyelmet kapott, körükben díjakat is kiosztottak. A borok versenyén, a Mundus vini elnevezésű megmérettetésen a BioHolMi ökomagazin által benevezett Gajdos pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection-jával több mint ötezer résztvevő közül kerül a legjobb hét közé, így Nagy Aranyérmet nyert! Az ÖMKi-vel immár második évben közösen szervezett borkóstoláson nagyon jó volt a hangulat, sokan éltek a finom borok és a kötetlen kapcsolatteremtés nyújtotta lehetőségekkel.
Az idei év kiemelt országa Románia volt, a kiállításon ezért részt vett a román miniszterelnök Victor Ponta is. A román ökogazdálkodást több mint ötven kiállító képviselte, köztük a Bioterra Szövetség is, mely az ország legnagyobb ökogazdálkodói érdekképviselete és számos magyar tagot is számlál.

A magyar standot idén is az Agrármarketing Centrum szervezte. A mintegy 100 négyzetméteres pavilonban 13 hazai kiállító volt jelen. Az ÖMKi standján bemutattuk a PhD és posztdoktori ösztöndíj programunkat, felhívtuk a figyelmet a futó on-farm kísérletekre és az ezekhez kapcsolódó kiadványainkra. A biogazdálkodásban sikeresen szereplő hazai nemesítésű burgonya fajták élőben is megtekinthetők voltak a kiállításon.

Az ÖMKi által szervezett BioFach Kongresszus Közép- és Kelet-Európai szekcióján munkatársunk, Tarnai Mária beszélt a hazai ökológiai gazdálkodás elmúlt évi legfontosabb szakmapolitikai, kutatási és piaci fejleményeiről. Továbbá a BioFach-on kezdtük el meghirdetni a 2013. október 9-13. között, a Cseh Ökogazdálkodási Technológiai Platformmal közösen megrendezésre kerülő 4. Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferenciát (ICOAS), melynek most első alkalommal Magyarország, pontosabban Budapest és Eger szolgál majd helyszínéül! Az ICOAS konferenciáról bővebben a www.icoas2013.org honlapon olvashatnak.