b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_dscf9731.jpg"Versenyképes, vegyszermentes” - avagy a megvalósított biogazdálkodás! címen rendezett szakmai konferenciát a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi) és a FruitVeB-bel közösen, az integrált és ökológiai gyümölcstermesztés témájában, 2013. április 25-én Kölcsén. A szakmai nap célja az integrált és az ökológiai gazdálkodók közötti párbeszéd erősítése és az ökológiai gyümölcstermesztés technológiai lehetőségeinek, megoldásainak bemutatása volt, hiszen a vegyszerfelhasználás csökkentése a kertészeti termelés során mára napi kérdéssé vált.A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte: a regisztráltak száma 60 fő fölött volt, a helyszínen közel 100 vendég jelent meg. A résztvevők között jelen voltak ökológiai illetve integrált gyümölcstermesztést folytató gazdálkodók, szaktanácsadók, szerforgalmazók, ellenőrző szervezetek és a szakhatóság képviselői is.

A délelőtt folyamán elsőként Antyipenkó Beáta, a TÉSZ-ÉSZ szaktanácsadója mutatta be az integrált termesztés vegyszercsökkentést célzó technológiáit. Majd Allacherné Szépkuthy Katalin, a Hungária Öko Garancia Kft. szakellenőre villantotta fel az ökológiai gyümölcstermesztésben használható módszerek és szerek gazdagságát. Az európai körképet Kolláth Péter szaktanácsadó ismertette, az ökogazdálkodás különböző országokban elfoglalt helyét és jelentőségét megvilágítva. A Biokontroll Hungária Kft. képviseletében Seress Zoltán az átállási időszak dokumentációs és technológiai tennivalóira hívta fel a figyelmet. Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti kutatási szakreferense az alkalmazott kutatás fontosságát hangsúlyozta az ÖMKi on-farm rendszerének bemutatása révén, végül Erdősi Bálint szaktanácsadó egy lelkesítő előadás keretében tudatosította a résztvevőkben a közös környezeti felelősséget a gazdálkodás során és az együttműködés fontosságát.

A második fő részben a kutatás és a gyakorlat között hidat képző háttéripari cégek bemutatkozó előadásait hallhattuk. A technológiai eszközök megismertetése még inkább alátámasztotta az üzemi szintű biogazdálkodás hazai megvalósíthatóságát.

A tájjellegű ebéd utáni gyakorlati bemutatót házigazdánk, az Organic Kingdom Kft. ügyvezető igazgatója, ifj. Németh Gyula vezette. Először a Kölcse melletti félintenzív öko almást tekintettük meg, ahol élénk eszmecsere alakult ki a résztvevők között a fajtahasználat, az alkalmazott technológiák és a gyakori termesztési problémák kérdéskörében. Ifj. Németh Gyula hangsúlyozta, hogy a hazai ökológiai almatermesztésben kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. A jó minőségű hazai termékre nagy igény mutatkozik több külföldi piacon is. Biztatta a jelenlevőket a minősített öko gyümölcs termesztésére. Bemutatta az 50 hektáros üzemhez tartozó feldolgozó gépsort és hűtőházat is.

A rendezvény számára tökéletes helyszínnek bizonyult a hangulatos Medve Kúria. Ezúton is köszönjük a szíves és színvonalas vendéglátást!

Bízunk benne, hogy a konferencia az integrált és ökológiai gyümölcstermesztők közötti élénkülő kapcsolat jól sikerült nyitánya lehet! A hatalmas érdeklődés és a pozitív visszhangok alapján tervezzük a folytatást más országrészekben.