A 2012-es termesztési szezonban 6, magyar nemesítésű rezisztens burgonyafajtát vizsgáltunk meg 12 ökológiai gazdaságban. A tenyészidőszakban végzett megfigyelések mellett a betakarítás után mennyiségi és minőségi vizsgálatot is végeztünk. A fajtánként 50 gumót tartalmazó mintán megállapítottuk az előforduló minőségi problémák gyakoriságát, melynek eredményeképp kitűnt, hogy az ökológiai gazdaságokban általában mely kórtani/minőségi hibák mekkora jelentőséggel bírnak. A hat kórtani probléma közül a varasodás és a rizoktóniás betegség (másnéven himlő) előfordulása volt a leggyakoribb, ezért a termelőkkel az őszi, szezonzáró megbeszélésen olyan kutatásokat irányoztunk elő, amelyekben megvizsgáljuk a varasodás és a himlő visszaszorításának lehetőségeit.

Ebből a célból 2013-ban egy barnaalga hatóanyagú növénykondicionáló hatását vizsgáljuk meg középkorai burgonyán. A készítmény a növény védekező rendszerét segíti, ezáltal növeli a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet.

A kísérlethez csatlakozó öt gazdaság május-június folyamán háromszor kezeli a burgonyát a készítmény 1 %-os dózisával. A kezelt parcella mellett növénykondicionálóval nem kezelt parcella is szerepel. A kísérlet hatékonyságát egyrészt a fitoftóra-fertőzés erősségének vizuális felmérésével mérjük, illetve a termésmennyiség és –minőség felvételezésével, a kezeletlen kontrollal való összehasonlításban. A lomb, termés vizsgálata és az eredmények értelmezése a Biocont Kft.-vel együttműködésben zajlik.

A 2013. őszére tervezett szezonzáró találkozón a termelőkkel együtt értékeljük az eredményeket, és annak tükrében határozzuk meg a minőségjavítást célzó további kísérleteket.

A kísérletben részt vevő gazdaságok 2013-ban:

  • Erdődi Imre (Hajdúhadház), Erdődi Biokert
  • Járosi Tamás (Balatonhenye) Fekete Bárány Manufaktúra
  • Járosi Adrienn – Kovács Gergely (Székesfehérvár), Két Kuvik Biogazdaság
  • Kiss Kálmán Tibor (Kiskunfélegyháza), magángazdaság
  • Mondel István (Tiszakeszi) magángazdaság