Az ökológiai burgonyatermesztésben központi jelentőségű a burgonyabogár elleni küzdelem. Mivel az ökotermesztésben nem használhatók az amúgy széleskörben alkalmazott felszívódó rovarölőszerek, az ökogazda eszköztára meglehetősen szűk: a házikertekben, kisebb gazdaságokban kézzel gyűjtik össze az imágókat, nagyobb gazdaságok a Bacillus thuringiensis tenebrionis által termelt toxinkristály hatóanyagú szerrel védekeznek; a védekezés helyes időpontjának megválasztása kulcsfontosságú. A növényvédelmi eszköztár szélesítése végett perspektivikus lehet további új és magas hatásfokú készítmények megtalálása és bevezetése.

Hazai szerforgalmazóval végzett konzultáció alapján az ÖMKi 2013-ban egy azadirachtin hatóanyagú készítmény tesztelését tervezi elvégezni. Az azadirachtint a trópusi Neem-fa magjából vonják ki, az öktermesztésben engedélyezett szerek közül az egyetlen felszívódó, biológiai kitinszintézis gátló és táplálkozás blokkoló szer. Ez a készítmény Magyarországon jelenleg almában és hajtatott paradicsomban rendelkezik felhasználási engedéllyel, de Németországban már használják burgonyabogár lárvák ellen.

A külföldi ígéretes eredményekre alapozva – a hazai illetékes hatósághoz benyújtott kérelem alapján – hat ökogazdaságban kerül tesztelésre a készítmény. Az első permetezésre a fiatal lárvák első tömeges megjelenésekor kerül sor, a kezelés után 7-10 nappal végezzük a peték, lárvák és imágók mortalitásának felmérését a Biocont Kft.-vel együttműködésben. Az esetleges második kezelés elvégzése a felmérés eredményétől függ. A kezelés hatékonyságát a Bacillus-készítménnyel kezelt parcella eredményeivel hasonlítjuk össze.

A kísérletben részt vevő gazdaságok 2013-ban:

  • Fehér Gabriella (Isaszeg), magángazdaság
  • Járosi Tamás (Balatonhenye) Fekete Bárány Manufaktúra
  • Járosi Adrienn – Kovács Gergely (Székesfehérvár), Két Kuvik Biogazdaság
  • Kiss Kálmán Tibor (Kiskunfélegyháza), magángazdaság
  • Kordás Róbert (Kiskunhalas), RobioFarm Kft.
  • Kovács Levente (Szakály), magángazdaság