A 2012-es évhez hasonlóan, 2013-ban is folytatjuk a burgonyafajták vizsgálatát. Célunk az, hogy a Magyarországon hozzáférhető fajták közül megtaláljuk az ökológiai termesztéshez legjobban alkalmazkodókat. Tavaly a Keszthelyi Burgonyakutatási Központ által nemesített fajták közül teszteltünk hatot, melyek közül kettővel – Hópehely és Démon – folytatjuk a vizsgálatot; illetve idén a Bédalin Kft. ajánlatából választottunk ki két fajtát összehasonlításként: Tiamo és Dalida.

Összesen 13 ökogazda vállalkozott a kísérletre az ország különböző jellegű körzeteiben. Fontos tudni, hogy a fajták kipróbálása nem szigorú kísérleti elrendezésben (kisparcellás, több ismétléses elrendezésben) történik, hanem üzemi jelleggel, a biogazdaság napi ritmusába illeszkedve. A termesztők minimum 12 négyzetméternyi, esetenként nagyobb felületen vetették el a négy fajta gumóit, attól függően, hogy a kísérlet hogyan illeszkedik a gazdaság szerkezetébe.

A tenyészidő során a gazdák feljegyzik a különböző kezelések időpontjait, a fitoftóra fertőzésekkel kapcsolatos megfigyeléseket és a termésmennyiséget. Igény mutatkozott arra, hogy a nyár folyamán meglátogassuk egymás gazdaságát, lehetővé téve ezúton is a gazdák közötti közvetlen tapasztalatcserét. A terepbejárás során megvizsgálhatjuk majd a különböző körülmények között élő fajták jellegzetességeit, teljesítményét. A betakarítás után a gumókon minőségi és mennyiségi vizsgálatot végzünk.

Szeptemberben szeretnénk a fajták gumóit terveink szerint sütési és főzési teszteknek is alávetni, kóstoltatást is tartani; az eseményre a kísérletben résztvevő gazdák mellett meghívjuk a kereskedelem és a fogyasztók képviselőit is. Tervbe vettünk egy őszi „szezonzáró” műhelytalálkozót is, az idei tapasztalatok megosztása és a következő évi kísérletek megtervezése céljából.

A kísérletek zárása és az eredmények elemzése után az idei on-farm tapasztalatokat összefoglaljuk egy közös publikációban, mely reményeink szerint segítséget nyújt a biogazdálkodók szélesebb körének is a termőhelyi adottságoknak megfelelő fajtaválasztáshoz.

A 2013-as középkorai burgonyafajta on-farm kísérletben résztvevő partnereink:

  • Bodó János Károly (Siklós), Bodó Bt.
  • Erdődi Imre (Hajdúhadház), Erdődi Biokert
  • Fehér Gabriella (Isaszeg), magángazdaság
  • Járosi Tamás (Balatonhenye) Fekete Bárány Manufaktúra
  • Gódor Antal (Galgahévíz), Gódor Bio Kertészet
  • Kovács Levente (Szakály), magángazdaság
  • Mátrai Judit (Bükkösd), Zöld Völgyért Egyesület
  • SZIE GAK (Gödöllő)
  • Mondel István (Tiszakeszi) magángazdaság
  • Obreczán László (Fiad), Öko-rex Bio Kft.
  • Siskó Sándor (Tiszasziget), magángazdaság
  • Üveges Gábor (Hernádszentandrás) Bioszentandrás
  • Vukovich Daniella (Tahitótfalu), Háromkaptár Kft.